Naudojant šį augalą galima išvalyti kepenis, pagerinti medžiagų apykaitos darbą.
Augalų pasaulyje nėra tokio valgomo augalo kaip garšva, kuris savo chemine sudėtimi būtų toks artimas žmogaus kraujo sudėčiai.
Garšvoje labai daug imuninę sistemą stimuliuojančio vitamino C, obuolių ir citrininės rūgšties.
Taip pat didelės gydomosios galios prideda joje esantys svarbiausi mikroelementai: manganas, varis, geležis.
Garšva turi didelį kiekį baltymų, pektinų, vitamino C, karotino – kuris yra nepakeičiamas akims, ir dar daug visokių vitaminų. Joje yra eterinių aliejų, kumarinų ir kalcio, be kurio nesusidaro kaulinė medžiaga.
Paprastosios garšvos rūšies mokslinis pavadinimas – podagraria – susietas su augalo gydomosiomis savybėmis. Viduramžiais paprastosios garšvos laikytos vienais iš veiksmingiausių vaistinių augalų nuo tuo metu tarp aukštuomenės atstovų, vienuolių ir šventikų paplitusios ligos – podagros. Ji kyla dėl organizme sutrikusios šlapimo rūgšties apykaitos. Šia liga dažniausiai suserga nutukę, daug purininių medžiagų turinčio maisto (riebios mėsos, žuvies) vartojantys žmonės. Viduramžiais aukštuomenė ir vienuoliai valgė daug riebaus maisto. Paprastosios garšvos labai vertintos kaip maistiniai ir vaistiniai augalai, daug jų auginta vienuolynų daržuose ir soduose.
Garšvų lapus galima rinkti nuo pat pavasario iki rudens kol jie dar žali.
Išdžiovinta garšva ir paruošti iš jos milteliai naudojami kaip prieskonis.
Marinuoti garšvos lapai
Jauni garšvos lapai kietai sudedami į sterilius stiklainius, užpilama marinatu, deda kelis žirnelius pipiro. Galima naudoti kaip puikų garnyrą antriems patiekalams.
Marinatas:
1 litrui – marinato reikia: 1 valgomasis šaukštas druskos, 1 arbatinis šaukštelis cukraus, 2 gvaizdikėliai, 12 kvapaus pipiro žirnelių, 2 lauro lapai, ½ litro 6 procentų acto, ½ litro vandens, 2 valgomieji šaukštai 80 procentų acto esencijos.
Marinato turinį ruošti emaliuotame puode. Supilti į puodą vandenį, sudėti druską, cukrų, prieskonius, ir pavirinti 10-15 minučių. Supilti actą ir neleidžianti užvirti – pakaitinti dar 10-15 min. Jeigu virinsime kai bus supiltas actas – jis išgaruos.
Greitai užpilti stiklinius indus iki viršaus, užsukama steriliais dangteliais, apverčiama ir įsukus į šiltą užklotą paliekama per naktį pamažu atvėsti.
Marinavimui imama tik jauni garšvos lapeliai.
Jaunus lapelius galima nesuspaudus sudėti į puodą, pabarstyti druska ir užpilti geru vandeniu. Valgyti galima jau rytojaus dieną. Išėmus sudėti tampriai į stiklinį indą ir į šaldytuvą. Turite puikų priedą mėsos ir žuvies patiekalams.
Rauginta garšva
Vienam kilogramui jaunų garšvos lapų pridedama 50-60 gramų dilgėlių lapų. Visus lapus sumaišyti su druska, uždengti lėkšte, uždėti ant viršaus svorį. Po 1-2 dienų galima valgyti.
5 kg jaunų garšvos lapų ir 125 g stambios druskos
Prieš dedant į bačką arba stiklinį indą nuplautus lapus tol maišyti su druska, kol neatsiras sulčių. Po to garšvą sudėti į indą, ją sutrombuojant. Ant viršaus uždengti medvilninę medžiagą, uždengti mediniu dangteliu ir prislėgti. Savaitę palikti kambario temperatūroje, vėliau išnešti į šaltą vietą.
Galima pridėti prie įvairių užkandžių – ir pirmiems ir antriems patiekalams. Tokia prieskoninė priemonė ne tik nesugadins jų, bet ir praturtins vitaminais, mineralais ir kitomis vertingomis medžiagomis, suteikdamos patiekalui ypatingo šarmo ir pikantišką skonį.
PODAGRA, POLIARTRITAS, RADIKULITAS, SAUSGYSLIŲ PATEMPIMAS PADĖS GARŠVA
Garšvos šaknų tinktūra:
Rudenį arba anksti pavasarį išsikasti garšvos šaknų, labai gerai nuplauti, susmulkinti, sudėti kietai iki viršaus į stiklinį indą ir užpilti gera degtine apsemtinai iki indo viršaus. Indą pastatyti tamsioje vietoje mėnesiui laiko pastoviai sujudinant, po to nukošti ir kiekvieną dieną nakčiai įtrinti skaudamus sąnarius.
Šita tinktūra gerai padeda sergant podagra, poliartritu, radikulitu, sausgyslių patempimu, lumbagu – nugaros skausmai, miozitu – skeleto raumenų uždegimas.
Atsiradus virškinimo problemoms patariama pasinaudoti sekančia tinktūra:
į litrinį stiklainį sudėkite 1/3 susmulkintų garšvos šaknų ir iki viršaus užpilkite degtine, gerai uždarykite dangteliu. Pastatyti indą tamsioje šiltoje vietoje 14 dienų, pastoviai sujudinant. Nukošti ir patariama gerti po 20 lašų į valgomąjį šaukštą vandens 3 kartus prieš valgį.
Garšvos šaknų tinktūra:
išdžiovintas ir su kavamale sumaltas šaknis užpilti spiritu (70 laipsnių) santykiu 1:12 ir leisti nusistovėti kambario temperatūroje 14 dienų, pastoviai sujudinat. Nukošti. Patariama naudoti trynimui skaudamiems sąnariams, raumenims ir esant diabetiniam polineuritui.