Raktažolių lapai yra turtingas vitamino C šaltinis. Čia jo daug daugiau nei kitose laukinėse žolelėse. Vos keli lapai (o tai labai svarbu pavasarį!) suteikia suaugusiam žmogui reikalingą paros dozę vitamino C. Vitaminas C išsaugomas 95%, net jei raktažolės žaliava yra džiovinama. Milteliai iš raktažolės lapų yra itin stabilūs ir nepraranda vitaminingumo ištisus metus. Dėl vitaminų, ypač karotino ir askorbo rūgšties, jie yra naudingi pavasarinei mitybai vitaminų trūkumo laikotarpiu.
Anksti pavasarį raktažolės lapuose yra daug vitamino C, tad iš jų galima išsivirti skanią ir kvapią vitamininę arbatą.
Lapai renkami žydėjimo metu- per visą žydėjimo laikotarpį, ir džiovinami džiovyklose 80-90 °C temperatūroje arba palėpėse su gera ventiliacija.
Raktažolių lapus galima sutrinti į miltelius ir laikyti gerai uždarytame inde. Žiemos vakarais galima gerti raktažolių arbatą. Netgi po metų laikymo raktažolės milteliai išlaiko visas naudingas savo savybes.
Arbata
½ arbatinio šaukštelio raktažolių miltelių + 1 stiklinė verdančio vandens. Šiltai leidžiama prisitraukti 20-30 minučių. Nukošti.
Lapų ištrauka – sergant gripu, avitaminoze, esant blogam apetitui, bendram organizmo silpnumui, kosuliui, plaučių uždegimui, bronchitui, podagrai, reumatui, vitaminų trūkumui.
Avitaminozės profilaktikai
Kada pradeda žydėti raktažolės, lapelius patariama naudoti salotoms, sriuboms. Užtenka keleto raktažolės lapelių, kad organizmas gautų visos vitamino C dienos normą.
Vitamininis gėrimas
10 gramų susmulkintų raktažolės lapų + 200 ml verdančio vandens. Leisti nusistovėti 15-20 minučių. Nukošti. Patariama gerti po ¼ stiklinės 4 kartus per dieną kaip vitamininį gėrimą.
Raktažolės preparatai gali būti skiriami sergant mažakraujyste, bronchine astma, neuralgija, neuroze, nemiga, migrena, edemomis, galvos smegenų kraujotakos sutrikimais, dusuliu, padidėjusį nervinį susijaudinimą, „senatvinį kosulį“.
Teigiama, kad dėl didelio vitamino A kiekio visi raktažolės preparatai didina regėjimo aštrumą.
Gėrimas iš pavasarinės raktažolės lapų ir žiedų vadinamas veržlumo ir sveikatos eliksyru. Rekomenduojama peršalus.
Raktažolių lapų nuoviras
1 valgomasis šaukštas susmulkintų lapų ir žiedų + 1 stiklinė verdančio vandens. Palaikyti 15 minučių vandens vonelėje, nukošti. Gerti patariama po 100 ml 3 kartus per dieną po valgio.
Burnos skalavimas raktažolių lapų nuoviru sumažina kraujavimą ir dantenų uždegimą.
Lapų antpilus ir miltelius patariama vartoti sergant avitaminoze, kaip šlapimą varančią, vidurius laisvinančią, kūno tonusą didinančią priemonę, apetitui normalizuoti, kraujuojančioms dantenoms.
100 gramų sausų raktažolės lapų susmulkinti į miltelius +1 stiklinė verdančio vandens. Leisti prisitraukti 1 valandą. Nukošti. Gerti patariama po 1 valgomąjį šaukštą prieš valgį.
Raktažolės lapai gali būti naudojama žaizdoms, abscesams, mėlynėms ir nudegimams gydyti. Tam naudojami švieži susmulkinti lapai, džiovintų lapų milteliai arba aliejus.
Raktažolių aliejus
Džiovinti raktažolių lapai, žiedai ar susmulkintos šaknys dedami į stiklinį indą ir užpilami alyvuogių ar bet kokiu augaliniu aliejumi, kad jis visiškai uždengtų žaliavą. Sandariai uždarytą indą laikyti apie 20 dienų šiltoje vietoje. Kai kuriuose šaltiniuose rekomenduojama laikyti aliejų saulėje. Nukošti.
Susmulkintais raktažolių lapais patariama užtepti žaizdas, kad greičiau gytų.
Losjonai ir skalavimo skysčiai su lapų antpilu rekomenduojama naudoti sergant žvyneline, nuplikimu, suglebusi oda, strazdanos, sudirgusi oda, išsiplėtusios kraujagyslės.
Raktažolės lapų prieskoniai
Raktažolės lapai nuplaunami ir greitai išdžiovinami orkaitėje aukštoje temperatūroje (90-100 °C). Sausi lapai laikomi popieriniuose maišeliuose. Pridėti patariama į sriubas, salotas, padažus, bulvių ir kitokias košes, dedama į omletą bei mišraines (kartu su kitais žalumynais).
Raktažolės lapai valgomi žali, juos galite naudoti ruošiant salotas, mišraines, taip pat dėti į sriubas, paskaninti karštus patiekalus. Įvairiems patiekalams pagardinti naudojami ne tik švieži, bet ir džiovinti raktažolės lapai bei šaknys, dažniausiai susmulkintos į miltelius.
Patarimas
Susidžiovinkite raktažolės lapelius (galima kartu ir su žiedeliais). Sudžiūvusius sumalkite į miltelius ir rekomenduojama naudoti po ¼ arbatinio šaukštelio miltelių užgeriant vandeniu. Gerti patariama tik vieną kartą per dieną. Arba užsiberiant ant paruoštų valgymui maisto produktų. Taip naudojant raktažolę – išlieka visos augalo naudingos savybės. Tokiu būdu Jūs turėsite natūralų „papildą“ – kuris nieko nekainuoja.
PERSPĖJIMAS
Augalo nepatartina vartoti alergiškiems žmonėms. Svarbu pridurti, kad pavasarinių raktažolių lapų maistui ir antpilo gydymo tikslais nederėtų vartoti nėščiosioms ir asmenims, vartojantiems kraujo krešėjimą slopinančius vaistus.
LYTINĖS FUNKCIJOS GERINIMAS VYRAMS
Teigiama, kad šis receptas gali padėti pagerinti vyrų lytinę funkciją.
2 valgomieji šaukštai susmulkintų sausų raktažolių šaknų + 0,5 l vyno. Palikti tamsioje, kambario temperatūros vietoje 2 mėnesius, reguliariai papurtant. Nukošti. Gerti patariama po 20 lašų 3 kartus per dieną.