TOPINAMBAS – Cukrinis diabetas, aterosklerozė, hipertonija, širdies ligos, tromboflebitas, anemija (mažakraujystė), leukozė, tuberkuliozė, medžiagų apykaita.
Turi daug kalcio, todėl yra gera priemonė vaikams ir suaugusiems, kurie kenčia nuo kaulų išretėjimo ir dantų trupėjimo.
Topinambo gumbuose ir stiebuose daug vitaminų (B1, B2, karotino) mineralinių medžiagų, kalio, cinko, baltymų, pektinų, amino ir riebiųjų rūgščių, cukraus. Ypač gausu geležies ir silicio. Todėl juos valgyti rekomenduojama sergantiems mažakraujyste, pagyvenusiems ir linkusiems pilnėti žmonėms.
Topinambuose yra daug fruktozės, kuri yra didžiausias šių daržovių turtas. Kovo, balandžio mėnesiais jos susikaupia daugiausia (iki 20 proc.), o stiebagumbiai kaip tik tuo metu yra puikaus, traškaus riešutus primenančio skonio. Prasidėjus vegetacijai gumbų skonis suprastėja, nes sumažėja fruktozės kiekis, kuris tuo metu daugiau kaupiasi stiebuose, lapuose.
Šis augalas ypač vertingas sergantiesiems diabetu, podagra ar žarnyno ligomis, nes fruktozė valo organizmą, gerina medžiagų apykaitą, virškinimą, stiprina širdį.
Medžiagų apykaitai pagerinti rytais reikia suvalgyti keletą šaukštų trintų gumbų. O jų sultimis galima gydyti opas, nudegimus, jas gali gerti ir vaikai, ir alergiški žmonės.
Iš kitų daržovių topinambai visų pirma išsiskiria dideliu kiekiu inulino, susidedančio beveik vien iš fruktozės. Ją organizmas pasisavina be insulino, apsaugodamas diabetikų audinius nuo „energetinio” bado.
Šitaip naudojant topinambo miltelius – cukraus kiekis sumažėja labai ženkliai ir ligoniui nebereikia gerti vaistų nuo cukraligės.
Pavasarį prisiskynus ir prisidžiovinus topinambų lapų galima gerti arbatą – padeda nuo cukraligės.
Puikiai valo organizmą. Kasdien vartojant po 200 ml šviežių topinambų sulčių normalizuojasi širdies darbas, arterinis spaudimas, stiprėja širdies raumuo. Topinambuose daug vitamino C, todėl vartojant juos greičiau gyja žaizdos.
Ši daržovė mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Žmonės, sergantys anemija, turėtų gerti šviežias topinambų sultis.
Biologiškai aktyvios medžiagos, esančios šiuose augaluose, valo ir skystina kraują.