Didžiausias vitaminų kiekis raudonųjų serbentų lapuose susikaupia krūmo žydėjimo metu. Tačiau nieko baisaus nenutiks, jei lapai bus renkami kiek vėliau ar anksčiau, svarbiausia, kad augalo nepakenktų rūdys ar grybelis – būtent šiomis ligomis augalas serga dažniausiai. Lapus reikia rinkti ryte, esant sausam orui, nuo jų išgaravus rytinei rasai. Parenkami sveiki ryškiai žalios spalvos lapai be ligos požymių ir nepažeisti vabzdžių.
Kad užplikyta arbatoje nesijaustų šieno skonio, o atvirkščiai – kuo labiau išsaugotų natūralų aromatą, surinkti lapai kelioms dienoms plonu sluoksniu išdėliojama sausoje, tamsioje vietoje. Lapai periodiškai maišomi, kad gerai išdžiūtų iš abiejų pusių.
Labai svarbu, kad džiovinimo metu serbentai nesiliestų su tiesioginiais saulės spinduliais – tik tada lapai išdžius, bet netrupės. Džiovinti lapai laikomi sandariame stikliniame inde arba medžiaginiuose maišeliuose, sausoje ir tamsioje vietoje.
Raudonųjų serbentų lapų arbata
Arbata naudinga sergant podagra, reumatu, šlapimo takų akmenlige.
Lapų užpilas labai naudingas esant inkstų patologijai, cistitui, kaip šlapimą skatinanti priemonė, pagerins būklę sergant inkstų, kepenų, tulžies pūslės , širdies ir kraujagyslių, virškinimo, nervų sistemos ligomis.
Vyresnio amžiaus žmonėms lapų nuoviras padės podagrai ir reumatui gydyti, sustiprins širdies ir kraujagyslių sistemą, suaktyvins kraujotaką, padidins kraujagyslių elastingumą.
Raudonųjų serbentų lapų užpilai ir nuovirai naudojami kaip priemonė reabilitacijai po operacijų ir sunkių ligų, taip pat diabeto būklei gerinti.
Trumpa raudonųjų serbentų lapų naudingųjų savybių santrauka:
- dezinfekuojančios ir priešuždegiminės savybės;
- kraujagyslių stiprinimas;
- normalios smegenų veiklos palaikymas;
- gero regėjimo palaikymas;
- virškinamojo trakto veiklos normalizavimas – patologiją sukeliančių bakterijų, įskaitant dizenterinę bacilą, sunaikinimas;
- tulžies ir šlapimo rūgšties pertekliaus pašalinimas iš organizmo.
Ūminės kvėpavimo takų infekcijos, tonzilitas
5 valgomieji šaukštai susmulkintų lapų +1 stiklinė verdančio vandens. Palaikyti valandą. Nukošti. Nuovirą patariama gerti po stiklinę – sergant gerklės ir peršalimo ligomis.
Cistitas
Džiovintus arba šviežius lapus (100 gramų – šviežių, 50 gramų-džiovintų) suberti į termosą, užpilti verdančiu vandeniu (puse litro). Palaikyti 5 valandas. Nukošti. Vartoti patariama 3-5 kartus per dieną tarp valgymų po 50 ml. Šis antpilas veiksmingas ir nuo inkstų ligų. Padeda sergant skrandžio opalige ir gastritu.
Lapai padeda skrandyje sunormalizuoti rūgštingumą
Paimti litrą balto vyno ir užpilti juo 50 gramų šviežių raudonojo serbento lapų. Leisti nusistovėti 14 dienų tamsioje, vėsioje vietoje. Kasdien pajudinti. Nukošti. Patariama gerti po 50 ml 30 minučių prieš valgį.
Šlapimą skatinanti priemonė
20 gramų lapų +1 stiklinė verdančio vandens. Leisti nusistovėti ir atšaldyti. Nukošti. Patariama gerti po 2 valgomuosius šaukštus 3 kartus per dieną.
Šlapimo pūslės akmenligė, šlapimo susilaikymas
2 valgomieji šaukštai lapų +5 stiklinės verdančio vandens. Palaikyti termose bent 8 valandas. Nukošti. Gerti patariama po pusę stiklinės 4-5 kartus per dieną tarp valgymų.
Spuogai
1 valgomasis šaukštas susmulkintų lapų +1 stiklinė verdančio vandens. Patariama servetėlės sumirkyti antpilu ir dėti ant veido 25 minutėms.