Portulakas galima būtų pavadinti ir gėlėmis, ir piktžolėmis, ir daržovėmis, ir prieskoniais.

Portulakas valgyti rekomenduojama sergant kepenų, inkstų, šlapimo pūslės ligomis.

Lėtina organizmo senėjimą, atpalaiduoja lygiuosius raumenis ir mažina kraujospūdį. Be to, jos padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, malšina skrandžio ir žarnyno infekcijas ir infekcinius uždegimus, gydo infekcines šlapimo takų ligas. Portulaka žemą spaudimą kelia iki normos.

Portulaka padeda kepenims, inkstams, rekomenduojama nuo vidurių užkietėjimo. Ji padeda iš organizmo pašalinti organizmui nereikalingas medžiagas, parazitus.

Manoma, kad portulaka gerai padeda akių susirgimams.

Išoriškai portulakų preparatais gydomas raumenų mėšlungis.

Portulakos sultys

Vartoti patariama po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną kaip priešuždegiminę priemonę nuo inkstų, kepenų ir šlapimo pūslės ligų.

Sultys sumaišytos su degtine santykiu 1:1 tamsioje vietoje, išsaugos beveik visas gydomąsias savybes, išskyrus vitaminą C.

Arbata

Portulakos užpilus ir nuovirus patariama gerti  tulžies akmenligės ir kepenų ligų, opų profilaktikai ir gydymui. Nuovirai mažina spazmus sergant enterokolitu ir hemorojais, padeda moterims, turinčioms hormonų pusiausvyros sutrikimą. Portulakos užpilai ir nuovirai mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje ir neleidžia susidaryti cholesterolio apnašoms ant kraujagyslių.

Artritas

1 valgomasis šaukštas +1 stiklinė verdančio vandens. Pavirti ant nestiprios ugnies 10 minučių. Leisti prisitraukti šiltoje vietoje 2 valandas. Nukošti. Gerti patariama po 2 šaukštus 4 kartus per dieną.

Raumenų skausmas, mėšlungis

Kompresas

100 ml šalto vandens +100 gramų šviežių susmulkintų portulakų. Užvirus – pavirti 15-30 minučių. Patariama nuovire suvilgytą audinį 2-3 kartus per dieną dėti ant skaudamų vietų.

Gastritas su padidintu rūgštingumu

1 valgomasis šaukštas sudžiovintos susmulkintos portulakos +1 stiklinė verdančio vandens. Pavirinti ant nestiprios ugnies 15 minučių. Nukošti. Gerti patariama po 3 valgomuosius šaukštus tris kartus per dieną prieš valgį.

Cukraligė

2 valgomieji šaukštai susmulkintos portulakos +1,5 stiklinės verdančio vandens. Leisti prisitraukti 60-90 minučių. Nukošti. Lengvos cukraligės forma gerti patariama po 1-2 valgomuosius šaukštus, sunkiais atvejais – 3-4 valgomieji šaukštai.

Portulaka pakelia tonusą, padidina organizmo ištvermingumą

1 valgomasis šaukštas susmulkintos portulakos +1 stiklinė verdančio vandens. Leisti prisitraukti 10-15 minučių. Leisti atvėsti. Nukošti. Išgerti rekomenduojama per  dieną kas valandą po 1 šaukštą.

Optinis kolitas (lėtinis storosios žarnos uždegimas)

1 valgomasis šaukštas sudžiovintos portulakos +200 ml verdančio vandens. Pavirti 10 minučių. Leisti prisitraukti pusantros valandos. Nukošti. Vartoti patariama po 2 valgomuosius šaukštus ryte, po pietų ir vakare.

Šlapimą varantis ir priešuždegiminis poveikis

1 valgomasis šaukštas šviežios susmulkintos portulakos +1 stiklinė verdančio vandens. Leisti prisitraukti 2 valandas. Nukošti. Gerti patariama po 2 valgomuosius šaukštus 3-4 kartus per dieną.

Antžeminį augalo dalių nuovirą patariama gerti po 1-2 valgomuosius šaukštus 3 kartus per dieną.

Impotencija

1 valgomasis šaukštas šviežios susmulkintos portulakos +1 stiklinė verdančio vandens. Leisti prisitraukti 1-2 valandas. Nukošti. Vartoti patariama po 2-3 valgomuosius šaukštus prieš valgį 4 kartus per dieną.

Hemoptizė ( kosėjimas krauju)

Šviežias sultis patariama gerti po 1 desertinį šaukštelį tris keturis kartus per dieną.

Pleiskanos

1 arbatinis šaukštelis sudžiovintos portulakos +1 stiklinė verdančio vandens. Pavirinti 60 minučių. Nukošti. Patariama po kiekvieno plovimo įtrinti į galvos odą.

Karpos

Patariama reguliariai sutepti jas portulakos sultimis

Tinktūra

Kada portulaka žydi, išrauti ją visą, nuplauti, pradžiovinti lauke. Susmulkinus dėti į stiklinį indą ir iki viršaus užpilti 50 laipsnių degtine. Laikyti tamsioje vėsioje vietoje 14 dienų pastoviai sujudinant. Nukošti.

*************************************

Stiklainį pripildyti smulkintais mėsingais stiebais ir šviežios portulakos lapeliais ne didesniais kaip 4 cm. Užpilti 50 laipsnių degtine (virš žalumynų degtinės turi būti bent 1 cm) Leisti prisitraukti tamsioje, vėsioje vietoje 2,5 mėnesio. Pastoviai sujudinti. Nukošti. Rezultatas yra šiek tiek klampus gelsvas skystis.

Patariama naudoti kovojant su užsitęsusiais žarnyno sutrikimais, gerai normalizuoja mikroflorą; mažina cukraus kiekį; reguliuoja hormonų lygį. Tinktūra pasižymi priešuždegiminėmis, temperatūrą mažinančiomis, šlapimą skatinančiomis, antiseptinėmis ir skausmą mažinančiomis savybėmis.

Portulakos tinktūra rekomenduojama gydant meteorizmą, šlapimo pūslės susirgimus.

Portulakos tinktūrą patariama naudoti sergant kepenų ir inkstų ligomis, nemiga, vidurių pūtimu, taip pat kaip diuretikas, ji naudinga gerklės skausmui gydyti. Tinktūrą rekomenduojama naudoti kaip prieš kirmėlinę priemonę, naudinga sergant angina.

Danties skausmas

Patariama ant dantenų uždėti tinktūroje suvilgytą tamponą. Teigiama, kad po 10-15 minučių dantis nustos skaudėti.

Naudojimo instrukcijos

Gerti patariama po 30 lašų 3 kartus per dieną į ¼ stiklinės vandens.

Išoriškai – esant sąnarių skausmams, rekomenduojama įtrinti smilkinius ir kaktą, kai skauda galvą.

Cistitas

Tinktūros rekomenduojama gerti 1 arbatinį šaukštelį ryte į ¼ stiklinės vandens.

Kosmetika

Teigiama, kad portulaka gali paspartinti audinių regeneraciją, jų veikiama oda tampa švelni ir šilkinė. Be to, vyksta ląstelių atjauninimas, o tai žymiai pailgina odos senėjimo procesą.

Kaukė sausai odai

2 valgomieji šaukštai susmulkintų portulakų +1 arbatinis šaukštelis alyvuogių aliejaus +1 arbatinis šaukštelis medaus. Viską gerai sumaišyti. Patariama gautą turinį užtepti ant veido ir palaikyti kaukę 10-15 minučių. Rekomenduojama nuvalyti tamponu, prieš tai suvilgytu šiltoje žaliojoje arbatoje. Tada nusiprausti vėsiu, bet virintu vandeniu.

Aromatizuotas actas

1 butelis acto +100 gramų susmulkintų portulakų +1 šaukštas cukraus.

Džiovinimas

Prieš džiovinimą stiebus ir lapus reikia gerai nuplauti tekančiu vandeniu, nes stiebai pasklinda žeme, ant jų yra daug dulkių ir net dirvožemio.

Žolė vešli, lapai stori, todėl džiovinimo procesas užtruks ilgai. Augalą galima išdžiovinti keliais būdais:

Stiebai kartu su lapais išdėliojami ant audinio vėdinamoje patalpoje ir periodiškai apverčiami.

Augalo ūglius galima supjaustyti gabalėliais ir išdžiovinti.

Visa portulaka suveriama ant siūlo ir pakabinama skersvėjyje, su sąlyga, kad nepateks saulės spindulių.

Teoriškai derlių galima nuimti kelis kartus per vasarą. Bet vis tiek geriau tai padaryti augalo žydėjimo laikotarpiu, tada jame yra daugiausia naudingų junginių. Jauni ūgliai, pasiekę 20 cm ilgio, supjaustomi peiliu. Nereikėtų imti storų senų stiebų, juos sunku išdžiovinti.

Laikyti patalpoje, kurioje yra mažai drėgmės, drobiniame maišelyje.

Galiojimo laikas: iki kito sezono.

PERSPĖJIMAS

Teigiama, kad šviežios ir troškintos portulakos bei jų preparatai nesukelia jokio šalutinio poveikio.

Portulaką nepatartina vartoti hipertenzija sergantys ir tie, kurių širdies susitraukimų dažnis retas. Taip pat nepatariama vartoti esant stipriai nervinei įtampai ir polinkiui į traukulius.

Negalima vartoti portulakos nėštumo ir maitinimo atvejais. Šis augalas padidina gimdos tonusą, o tai gali sukelti blogų pasekmių.

Parašykite komentarą