Žali Krapai

Krapai gerina virškinamojo trakto veiklą, skatindami virškinimo sulčių išsiskyrimą, šalindami vidurių užkietėjimą ir vidurių pūtimą. Tam naudojamas sėklų nuoviras, kurį galima duoti net kūdikiams. Krapai turi antispazminių savybių, todėl bus naudingi sergant daugeliu virškinamojo trakto ligų, kurias lydi mėšlungis ir pilvo skausmai.

Augalas stiprina kaulus, pagreitina įtrūkimų ir lūžių gijimą, neleidžia vystytis osteoporozei. Jis taip pat turi teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai. Pagrindinis gydomasis krapų poveikis šioje srityje yra kraujospūdžio mažinimas, pralaidumo mažinimas ir kraujagyslių sienelių stiprinimas.

Krapuose esantis magnis, geležis, kalis ir kitos naudingos medžiagos gerina kraujotaką, ypač širdies ir smegenų, bei kraujodaros veiklą.

Dėl turtingos vitaminų ir mineralų sudėties krapai stiprina imunitetą ir yra veiksminga peršalimo ir virusinių ligų profilaktikos priemonė. Be to, stabdo uždegiminius procesus, skystina ir pašalina skreplius.

Norėdami praturtinti organizmą vitaminais ir mineralais, galite kramtyti šviežius krapus.

Žalioji krapų košė naudojama žaizdoms ir įbrėžimams gydyti bei odai balinti.

Jų maistinę ir gydomąją vertę lemia turtinga vitaminų ir mineralų sudėtis, kurioje yra didžiulis kiekis mikroelementų (fosforo, magnio, geležies, cinko, kalcio ir kt.), taip pat B grupės vitaminų ir askorbo rūgšties (vitaminų atžvilgiu) C kiekis, krapai prilygsta citrinoms.

Preparatuose esantys krapai taip pat atlieka konservanto vaidmenį, nes gali apsaugoti produktus nuo pelėsio, slopinti bakterijų, tokių kaip stafilokokai, streptokokai, E. coli.

Padeda sumažinti galvos skausmą, normalizuoja miego režimą ir padidina pieno išsiskyrimą maitinančioms moterims.

Gali normalizuoti nervų sistemą ir palengvinti lygiųjų raumenų spazmus. Krapai turi švelnų natūralų raminamąjį poveikį, yra naudingi kovojant su nemiga ar neurozėmis, taip pat kasdieniu stresu ir lėtiniu nuovargiu. Jo sudėtyje esantis magnis nuramins nervus.

Šviežių žalumynų įtraukimas į savo kasdienį meniu padidins jūsų imuninę apsaugą, išvengsite peršalimo ir infekcinių ligų. Jį rekomenduojama vartoti vitaminų trūkumo profilaktikai.

Per dieną galite suvalgyti ne daugiau kaip 100 gramų krapų. Patariama neviršyti šios normos.

Džiovinti žolės lapai kartais dedami į arbatą, kad suteiktų pikantiškumo.

Krapai turi savo ypatybes: jų skonis keičiasi priklausomai nuo sezono. Taigi karštą vasarą jis tampa kartaus ir šiek tiek mažiau aromatingas, o vėsiu oru jo aromatas ir skonis sustiprėja.

MOTERIMS

Menstruacijų sutrikimų gydymas

Krapuose esantys flavonoidai ir B grupės vitaminai padeda reguliuoti menstruacinį ciklą, taip pat malšina skausmą. Augalo sėklos dažnai įtraukiamos į vaistus, skirtus nemaloniems PMS simptomams sumažinti.

Flavonoidai skatina moteriškų hormonų sekreciją, o tai padeda normalizuoti moterų menstruacinį ciklą ir užkirsti kelią menopauzės vystymuisi.

Nėštumo metu preparatai, pagaminti iš krapų sėklų ir antžeminės dalies, nuovirai ir aliejai, gerina sveikatą ir padeda moterims atsikratyti pykinimo ir diskomforto virškinimo trakte. Tačiau tie patys vaistai, vartojant per daug, gali išprovokuoti kraujospūdžio sumažėjimą. Todėl verta pasikonsultuoti su gydytoju.

Maitinančioms motinoms

1 valgomasis šaukštas susmulkintų krapo sėklų + 1 litras verdančio vandens. 5 minutėms dedama ant silpnos ugnies.  Nukošti. Patariama gerti atvėsusį valandą prieš kūdikio maitinimą 5-6 kartus per dieną.

Kaip alternatyvą, galima paruošti „arbatą“ iš sėklų: 1 arbatinis šaukštelis + 250 ml verdančio vandens. Leisti prisitraukti 2 valandas. Nukošti.

Krapų sėklos laktacijai

Žindymo laikotarpiu patariama išsivirti arbatos iš krapų sėklų. Norėdami padidinti efektyvumą, sumalkite jas kavos malūnėlyje arba maišytuve.

Nuoviras

1 valgomasis šaukštas sėklų+ 1 litru verdančio vandens. 5-7 minutes pavirti ant silpnos ugnies arba vandens vonelėje. Nukoštą ir atvėsintą gėrimą patariama gerti 5-6 kartus per dieną -valandą prieš maitinimą.

1 arbatinis šaukštelis sėklų + 1 stiklinė verdančio vandens. Leisti prisitraukti 15-20 minučių. Nukošti. Krapų arbata yra saugi tiek maitinančioms motinoms, tiek kūdikiams.

VYRAMS

Teigiama, kad krapai padeda didinti libido ir pagerinti vyrų vaisingumą, gali sustiprinti potenciją.

VAIKAMS

Į vaikų racioną krapų rekomenduojama įtraukti maždaug šešių mėnesių amžiaus. Jo sėklų antpilas mažina skausmą ir spazmus kūdikių virškinamajame trakte, mažina pilvo dieglius ir mažina dujų susidarymą. Krapų vanduo puikiai tinka vaikams, sergantiems skrandžio sutrikimais, pykinimu, vidurių užkietėjimu ir viduriavimu.

RINKIMAS, LAIKYMAS

Rinkitės augalus sodriai žaliais stiebais ir lapais, be tamsių ar geltonų dėmių, nesuvytusius, sausus ir nesulaužytus. Svarbu įsitikinti, kad krapai dar neišmetė skėčių – tada jie tampa kieti ir neskanūs.

Išoriškai kokybiškų krapų stiebai ir lapai turi būti sodriai žalios spalvos, be pageltimo, patamsėjimo ar nušalimo požymių.

Ant stiebų neturi būti lūžių, nes dėl mechaninių pažeidimų labai sutrumpėja galiojimo laikas.

Krapai neturi būti per šlapi arba, atvirkščiai, per sausi.

Šviežius krapus laikykite 15–18 laipsnių temperatūroje ne ilgiau kaip tris dienas, šaldytuve – iki mėnesio. Geriausias pakavimo variantas – stikliniai indai su dangteliais. Talpyklos turi būti švarios ir sausos.

Džiovinti ir šaldyti krapai išlaiko daugumą naudingų savybių.

Prieš nuimant derlių, stiebus ir lapus surinkite į ryšuliukus arba supjaustykite. Džiovinkite gerai vėdinamoje, tamsioje vietoje, kur žema arba normali drėgmė. Jei krapus surišote ryšuliu, pakabinkite ant siūlo ar špagato, supjaustytus – paskirstykite ant paviršiaus vienu sluoksniu ir uždenkite marle.

Džiovinti galite naudoti orkaitę. Procesas užtruks apie keturias valandas. Nustatykite 40 laipsnių temperatūrą, šiek tiek atidarykite dureles. Kas 30–40 minučių apverskite  arba išmaišykite supjaustytą mišinį.

Norėdami užšaldyti, susmulkinkite žalumynus ir supakuokite. Kaip konteineriai tinka maišeliai su užtrauktuku arba plastikiniai indai su dangteliais. Preparatus dėkite į šaldiklį.

Kokia forma krapai naudingiausi?

Šviežia

Šviežiuose krapuose yra daugiausiai mineralų, vitaminų ir antioksidantų. Jei auginate krapus, būtinai rinkite juos vėlyvą rytą. Krapus, kuriuos kitą savaitę planuojate dėti į sriubas ir salotas, galite įdėti į vandens indą.

Pirmoji vitaminų, esančių krapuose, serijoje yra askorbo rūgštis. Suvartodamas 100 gramų šio žalumyno per dieną, žmogus gauna jam reikalingą vitamino C kiekį. Krapuose yra beta karotino, B grupės vitaminų, vario, kalio, natrio, magnio, cinko, geležies ir fosforo.

Žalumynuose yra pakankamai kalcio, kuris yra būtinas kaulų sveikatai, todėl subrendusiems ir vyresnio amžiaus žmonėms jis pasitarnaus kaip gera osteoporozės profilaktika. Krapai skatina lūžių, sumušimų ir įtrūkimų gijimą.

Nedidelis ryšelis šviežių krapų ramiai malšina nerimą, padeda įveikti nuovargį po sunkios dienos, švelniai normalizuoja kraujospūdį.

Šviežius krapus galima konservuoti: į indelį su vandeniu įdėjus ryšelį krapų ir ant viršaus uždėjus maišelį. Šioje formoje žalumynai šaldytuve išsilaikys ilgiau nei savaitę – tik nepamirškite pakeisti vandens. Iš anksto neplaukite krapų, jie turi būti sausi.

Taip pat galite užšaldyti krapų šakeles maišeliuose ar folijoje, jos išliks šviežios 6-9 mėnesius.

Šviežių žalumynų įtraukimas į savo kasdienį meniu padidins jūsų imuninę apsaugą, išvengsite peršalimo ir infekcinių ligų. Jį rekomenduojama vartoti vitaminų trūkumo profilaktikai.

Džiovinti krapai

Nepaisant kai kurių vitaminų praradimo džiovinimo metu, šie krapai yra labiau koncentruoto skonio ir gali būti laikomi ilgiau. Patogu naudoti ruošiant patiekalus, kuriems reikalingas ilgalaikis terminis apdorojimas.

Tačiau verta atminti, kad patiekaluose jie atsiveria kiek ilgiau nei švieži ir šaldyti krapai. Paprastai jie pridedami gaminimo metu, kad būtų laiko atskleisti savo aromatą.

Džiovintus krapus galima laikyti iki metų.

Sėklos

Juose gausu ląstelienos, mineralinių medžiagų ir eterinių aliejų, jie netgi geriau nei švieži krapai padeda esant virškinimo sutrikimams.

Sušaldyti

Jei ketinate naudoti krapus konservavimui, geriausia užšaldyti lapinius stiebus ir žiedų galvutes, kad pagerintumėte skonį. Sušaldyti krapai išlaiko didžiąją dalį maistinių medžiagų.

Krapų aliejus

Švieži krapai pamerkiami alyvuogių aliejuje ir laikomi saulėje, kol žolė praranda spalvą. Nufiltravus šią užpilo dalį, ciklas kartojamas su nauja porcija žalumynų. Aliejus laikomas paruoštu naudoti po 3-5 pakartojimų.

Krapų sultys ir alyvuogių aliejus, paimti lygiomis dalimis, dedami ant silpnos ugnies, kol vanduo išgaruos.

NAUDA SVEIKATAI

Akys

Krapų kompresai ant akių dedami po ilgo buvimo prie vairo ar prie kompiuterio.

Pagerintas virškinimas

Krapuose esantys eteriniai aliejai aktyvina ir skatina tulžies bei skrandžio sulčių išsiskyrimą. Šie aliejai taip pat skatina žarnyno motoriką, o tai padeda išvengti vidurių užkietėjimo.

Skatina virškinimą

Švieži krapai turi savybę sumažinti dujų susidarymą virškinimo kanale, taip sumažinant vidurių pūtimą ir pilvo pūtimą. Skaidulų gausa skatina žarnyno motoriką, pašalina iš organizmo atliekas ir yra galinga priemonė nuo vidurių užkietėjimo.

Be to, krapų antacidinės savybės neleidžia susidaryti per dideliam rūgščių susidarymui skrandyje, o tai padeda gydyti virškinimo sutrikimus, opas, gastritą ir skatina geresnį maistinių medžiagų įsisavinimą organizme.

Krapuose gausu eterinių aliejų, kurie teigiamai veikia virškinimo sistemą, didina apetitą ir gerina žarnyno motoriką. Jie taip pat provokuoja tulžies ir įvairių fermentų gamybą, o tai padeda pagerinti virškinimą ir maisto pasisavinimą organizme.

Nemigos gydymas

Krapuose esantys flavonoidai ir B komplekso vitaminai suaktyvina tam tikrų fermentų ir hormonų sekreciją, kurie ramina ir migdo organizmą.

Dėl gausaus flavonoidų ir B grupės vitaminų krapų lapuose jie yra universali natūrali priemonė nuo nemigos. Kasdienį racioną papildę žalumynais ne tik raminančiai veiksite smegenis ir organizmą, suaktyvindami įvairių hormonų ir fermentų sekreciją, bet ir sumažinsite kortizolio kiekį, o tai padės sumažinti stresą ir pagerinti miego kokybę

Karštas užpilas padeda išvengti nervinių priepuolių ir pagerinti miego kokybę.

Osteoporozės profilaktika

Tai, kad krapuose yra kalcio, reiškia, kad jis yra labai svarbus kaulų mineraliniam tankiui palaikyti ir kartu su kitais mineralais yra pagrindinis tinkamo kaulų augimo ir vystymosi komponentas.

Gerina kaulų sveikatą

Dėka kalcio, geležies, vitamino D, tiamino, riboflavino ir skaidulų, krapų lapai užtikrina tinkamą kaulų ląstelių augimą ir atsinaujinimą, o tai prisideda prie teigiamos struktūrinės organizmo raidos. Įtraukus jį į savo kasdienį racioną, pagerėja kalcio pasisavinimas ir sumažėja kaulų retėjimas, taip užkertant kelią lėtinėms ligoms, tokioms kaip osteoporozė.

Sumažina cukraus kiekį kraujyje

Krapų lapuose esantis bioaktyvus ingredientas eugenolis suteikia galingų antidiabetinių savybių, kurios atlieka pagrindinį vaidmenį mažinant cukraus kiekį kraujyje. Valgant žalumynus taip pat suaktyvėja insulino gamyba kasos beta ląstelėse, o tai padeda sumažinti krakmolo skaidymąsi į gliukozę, užkertant kelią staigiems cukraus šuoliams.

Imuninės sistemos stiprinimas

Krapai pasižymi antimikrobiniu poveikiu ir padeda išvengti daugelio mikrobinių ligų, ypač esant išoriniams įpjovimams ir žaizdoms.

Artrito prevencija

Krapai pasižymi ryškiomis priešuždegiminėmis savybėmis, vadinasi, tai puiki priemonė reumatoidinio artrito ir podagros profilaktikai.

Kvėpavimo takai

Tai tradicinė priemonė nuo visų rūšių kvėpavimo takų ligų. Jis padeda gydyti slogą, gerklės skausmą, kosulį, taip pat gripo simptomus, skystina gleivių daleles plaučiuose, krūtinėje ir nosies ertmėse, palengvina kvėpavimą. Krapai taip pat naudingi greitai malšinant neproduktyvų kosulį, astmą ir kitas bronchų ligas.

Burnos priežiūra

Eteriniai aliejai, esantys krapuose, pasižymi baktericidinėmis, antioksidacinėmis ir dezinfekuojančiomis savybėmis. Dėl to jis yra puikus burnos priežiūros produktas.

Antibakterinis poveikis

Krapuose esantys eteriniai aliejai turi antibakterinį poveikį. Jie sėkmingai kovoja su potencialiai kenksmingomis bakterijomis, itin naudingi gydant kosulį ir peršalimą, mažina bendrą silpnumą, nuovargį ir didina bendrą organizmo gyvybingumą. Dėl savo antimikrobinių savybių augalas taip pat naudojamas žaizdoms gyti ir gydyti.

Malšina skausmą ir uždegimą

Dėl stiprių analgetinių, priešuždegiminių ir nuskausminamųjų savybių, esančios sudėtyje esančių bioaktyvių komponentų, krapai yra veiksminga priemonė nuo skausmo ir uždegimo sergant artritu ir sąnarių skausmais. Jis taip pat naudojamas raumenų spazmams, raumenų skausmams ir kitoms uždegiminėms situacijoms gydyti.

Kiti privalumai

Krapai atpalaiduoja, didina jėgą ir didina šlapimo nutekėjimą, o tai padeda pašalinti iš organizmo toksinus, druskų ir skysčių perteklių. Be to, krapai skatina laktaciją, endokrininę sekreciją ir didina libido.

RECEPTAI

Šaltas užpilas

1 valgomasis šaukštas susmulkintų (krapų sėklos, lapai, stiebai) + 1,5 stiklinės šalto vandens. Leisti prisitraukti 6-8 valandas kambario temperatūroje. Nukošti. Šis metodas leidžia išsaugoti maksimalų karščiui nestabilių komponentų, tokių kaip vitaminai ir kai kurie eteriniai aliejai, kiekį. Išgerti patariama per tris kartus per dieną prieš valgį.

Karštas užpilas

1 valgomasis šaukštas susmulkintų (krapų sėklos, lapai, stiebai) + 1,5 stiklinės verdančio vandens. Leidžiama prisitraukti 15-20 minučių. Nukošti.  Šis metodas leidžia geriau išgauti vandenyje tirpius komponentus, tačiau gali iš dalies sunaikinti kai kurias karščiui jautrias medžiagas. Išgerti patariama per tris kartus per dieną prieš valgį.

Virimas

1 valgomasis šaukštas susmulkintų (krapų sėklos, lapai, stiebai) + 1,5 stiklinė vandens. Pavirinamos vandenyje 5-10 minučių, po to paliekamos, kol atvės. Nukošti. Šis metodas užtikrina pilniausią komponentų ekstrahavimą, tačiau gali žymiai sumažinti lakiųjų junginių ir vitaminų kiekį.  Išgerti patariama per tris kartus per dieną prieš valgį.

Distiliavimas garais

Šiuo būdu gaunamas koncentruotas krapų vanduo (hidrolatas) ir krapų eterinis aliejus. Garai praeina per augalinę medžiagą, su savimi pasiimdami lakiųjų komponentų, kurie vėliau kondensuojasi.

Dujų perteklius organizme

Nuoviras padeda pašalinti iš žmogaus organizmo dujų perteklių. Krapų vanduo ypač dažnai naudojamas mažiems vaikams.

Gastritas

Sergant gastritu, kurio rūgštingumas yra didelis, liaudies medicina rekomenduoja šviežias viso augalo sultis. Gerti patariama po arbatinį šaukštelį tris kartus per dieną po valgio su pienu ir medumi.

******************************************************

KRAPAI KOSMETOLOGIJOJE

Kaukė tamsiems ratilams po akimis

Krapai, susmulkinti trintuvu + krakmolas + grietinės arba riebios grietinėlės. Lygiomis dalimis- sumaišyti. Patariama tepti ant švarios odos paakių srityje. Po 15-20 minučių kaukę reikia nuplauti. Teigiama, kad sumažės tamsūs ratilai po akimis.

Kaukė nuo spuogų

Krapai gerai išvalo odą nuo riebalų pertekliaus, nešvarumų ir bakterijų. Tai ypač aktualu, jei esate linkę į spuogus.

Kaukei reikia lygiomis dalimis sumaišyti kruopščiai susmulkintus krapus ir tarkuotą agurką. Patariama užtepti mišinį ant nuvalytos odos. Nuplauti po 15 minučių. Ši kaukė taip pat turės nedidelį balinimo efektą.

Spuogai

Krapų sultys veiksmingos nuo spuogų.

Kaukė nuo raukšlių

Susmulkintus krapus reikia sumaišyti su šviežiu skystu medumi. Patariama užtepti ant veido ir nuplauti po 10-15 minučių. Veido oda šiek tiek sustangrės.

Šiai kaukei alergijos testą reikia atlikti ne tik krapams, bet ir medui.

Plaukai

Krapai taip pat naudojami plaukų priežiūrai. Dėl savo sudėtyje esančių vitamino C ir eterinių aliejų jis pasižymi drėkinamosiomis ir minkštinančiomis savybėmis, stiprina plaukus ir suteikia blizgesio. Galite paruošti krapų nuovirą ir naudoti kaip kondicionierių.

**********************************************

SĖKLOS

„Krapų vanduo“

1 arbatinis šaukštelis krapų sėklų + 200 ml verdančio vandens. Uždengus leisti prisitraukti 1 valandą. Nukošti.

1arbatinis šaukštelis krapų sėklų + 200 ml vandens. Pusvalandžiui dedama į vandens vonią. Po to – į perkoštą ir atvėsusį užpilą įpilama dar 50 ml virinto vandens.

*******************************************

Krapų sėklos geriau atskleidžia savo aromatą verdamos, todėl jos dedamos proceso pradžioje, o šviežios žolelės dažniausiai dedamos pabaigoje, kad išsaugotų aromatą.

Nemiga, nervinis per didelis susijaudinimas, kosulys ir peršalimas, gripo profilaktika.

1 valgomasis šaukštas susmulkintų krapo sėklų + 1 stiklinė verdančio vandens. Leisti prisitraukti dvi-tris valandas. Nukošti. Rekomenduojama gerti po ½ stiklinės du tris kartus per dieną prieš valgį.

Krapų sėklų užpilas

1 valgomasis šaukštas krapų sėklų + 1 stiklinė verdančio vandens. Leisti prisitraukti 2-3 valandas šiltoje vietoje, geriausia termose. Nukošti.

Rekomenduojama išgerti per vieną dieną. Sergant hipertenzija, jo naudojamas padeda švelniai ir sklandžiai sumažinti kraujospūdį.

Inkstai

Inkstų ligų profilaktikai

1 valgomasis šaukštas trintų sėklų + 1 stiklinė verdančio vandens. Leisti prisitraukti 10-15 minučių. Nukošti. Gerti patariama po valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

Regėjimas

2 arbatiniai šaukšteliai krapo sėklų + 1 stiklinė verdančio vandens. Leisti prisitraukti 10 minučių. Nukošti. Pamirkome vatos diskelius ir patariama juos kasdien dėti ant akių vokų 15 minučių.

********************

Skrudintos sėklos miltelių pavidalu buvo dedamos ant šlapių žaizdų, o meduje virintos iki tirščių – į tarpvietę, kad pašalintų išmatų akmenis.

TINKTŪRA

Šviežiai supjaustyta krapų žaliava suteikia gėrimui silpnesnį aromatą ir žalsvą spalvą, o džiovintos – geltoną atspalvį, suteikia sodresnį skonį ir kvapą.

Susmulkinti dviejų krapų skėčiai (žiedynai su sėklomis) su sėklomis ir stiebais+ 0,5 litro 50 laipsnių degtinės. Leisti prisitraukti šiltoje, tamsioje vietoje 4-7 dienas. Kasdien sujudinti Nukošti.

Pilvo pūtimas

1,5 arbatinio šaukštelio krapų sėklų + 1 stiklinė šalto vandens. Užvirinti ir 15 minučių „troškinti“ ant silpnos ugnies. Atvėsinti. Nukošti. Gerti patariama 30 minučių prieš valgį, kiekvieną kartą reikia paruošti šviežią nuovirą.

Hipertenzija

1 arbatinis šaukštelį sumaltų sėklų + 300 ml verdančio vandens. Leisti prisitraukti  kelias valandas. Nukošti. Gerti patariama po 1 arbatinį šaukštelį su kiekvienu valgymu.

*******************
1 arbatinis  šaukštelis „jaunų“ sėklų + 300 ml verdančio vandens. Leisti prisitraukti 3–4 valandas. Nukošti. Užpilą patariama vartoti kaip papildomą priemonę kraujospūdžiui mažinti.

Cistitas vyrams ir moterims

Sergant cistitu, krapų sėklos normalizuoja inkstų veiklą ir pagreitina skysčių pasišalinimą iš organizmo. Jos valo šlapimo pūslę ir mažina uždegimo simptomus. Dėl antibakterinio poveikio šlapimo takai bus išvalyti nuo patogeninių bakterijų.

2 arbatiniai šaukšteliai sėklų + 250 ml vandens. Pavirinama 20 minučių ant silpnos ugnies. Nukošti. Gerti patariama 5 kartus per dieną savaitę kaip pagalbinė priemonė.

Krapų sėklų nuoviras

 2 arbatiniai šaukšteliai sėklų + 1 stiklinė geriamojo vandens. Virti ant silpnos ugnies 20 minučių. Nukošti. Atšaldytą gėrimą rekomenduojama gerti 5-6 kartus per dieną savaitę. Sergant cistitu itin svarbu krapų sėklas vartoti tik kaip priedą prie gydytojo paskirto gydymo.

Kasai

Rekomenduojama kelis kartus per dieną išgerti žiupsnelį susmulkintų sėklų miltelių su nedideliu kiekiu vandens.

Kvėpavimo takų ligos

1 valgomasis šaukštas sėklų + 1 stiklinė verdančio vandens. Leisti prisitraukti 20 minučių. Nukošti. Galima įdėti medaus.

PERSPĖJIMAS

Nepaisant naudingų savybių, krapai ir jų pagrindu pagaminti preparatai gali pakenkti sveikatai. Tai ypač pasakytina apie žmones, kurių kraujospūdis žemas, ir nėščioms moterims. Tie, kuriems diagnozuota šlapimo pūslės akmenligė ir kurie kenčia nuo šlapimo takų infekcijų, žolelę turėtų vartoti atsargiai.

Trombozės rizika

Per didelis krapų vartojimas gali būti pavojingas. Augale yra daug vitamino K, kuris gali padidinti kraujo tankį ir išprovokuoti trombozę

Krapų sėklų nuovirus ir užpilus reikėtų pradėti vartoti palaipsniui, mažomis porcijomis. Jei atsiranda kokių nors neigiamų simptomų – ​​silpnumas, mieguistumas, diskomfortas, neryškus matymas, bėrimai – reikia kreiptis į terapeutą ir nutraukti gydymą, kol išsiaiškins aplinkybės.

 

Parašykite komentarą