Gvazdikėliai

Gvazdikėliai naudojimi sveikatai nuo senovės laikų. Gvazdikėlių medis visai nepanašus į žolinius laukinius gvazdikus ir priklauso Myrtaceae šeimai – medis artimas kito populiaraus kambarinio augalo – mirtos – giminaitis.

Šis prieskonis neturi nieko bendra su visur parduodamomis gėlėmis. Tai skirtingi augalai. Sumaišymas kyla iš pavadinimo. Pasak legendos, prekybininkai Vokietijoje pastebėjo, kad vienmečio žolinio augalo džiovintų žiedų kvapas panašus į prieskonių.

Visose šio medžio dalyse yra eterinio aliejaus, o tai paaiškina jų turtingą aromatą. Eterinių aliejų kiekis pumpuruose gali siekti 22%. Be jo, gvazdikėlių medyje yra ir kitų naudingų medžiagų.

Teigiama, kad jis veiksmingas esant virškinimo trakto sutrikimams, pankreatitui, diabetui, burnos ertmės uždegimui, odos bėrimams ir kitoms problemoms gydyti.

Gvazdikuose gausu provitamino A, B grupės vitaminų (tokių kaip B1, B4, B6, B9), taip pat C, E ir K. Taip pat yra daug mineralų, tarp kurių yra geležis, kalis, kalcio, natrio, magnio, mangano, vario, seleno, fosforo ir cinko. Kitas svarbus gvazdikėlių privalumas yra polinesočiųjų riebalų rūgščių Omega 3 ir Omega 6 buvimas, taip pat didelis skaidulų ir taninų kiekis.

Gvazdikėliai gali būti naudojami kaip profilaktinė priemonė virškinimui gerinti ar imunitetui palaikyti, svarbiausia -nenaudoti nuolat. Kaip maisto papildas, gvazdikėliai gali papildyti patiekalo ar gėrimo skonį ir padėti organizmui.

Gvazdikėlių medis

Kuo naudingi gvazdikėliai? 

Šiuolaikiniai tyrimai patvirtino unikalias mirtų giminaičio savybes. Eugenolis iš gvazdikėlių, kaip įrodė mokslininkai, gali veiksmingai kovoti su virusais, bakterijomis ir grybeliais.

Gvazdikėliai taip pat padeda: gerinti virškinimą ir apetitą; palengvinti viduriavimą ir vidurių pūtimą; kovoti su parazitais žarnyne; palengvinti skrandžio ir žarnyno skausmą, spazmus, pykinimą, vėmimą, dantų skausmą; gerinti savijautą sergant hipertenzija, sąnarių ligomis, neuralgija; palengvinti peršalimo simptomus; stiprinti atmintį.

Gvazdikėliai gali būti efektyviai naudojami gripo profilaktikai.

Gvazdikėlius patariama vartoti gydant storosios žarnos uždegimus (kolitą), žarnyno dieglius, vidurių pūtimą (karminacinis poveikis), tiesiosios žarnos, kepenų ligas.

Mūsų nervų sistemai taip reikalingą B grupės vitaminų kompleksą galite gauti iš šio mėgstamo prieskonio.

Teisingai išsirinkti ir laikyti gvazdikėlius

Geras gvazdikėlis yra rausvai rudos spalvos. Jo pumpuras turi būti šiek tiek riebus. Jei pumpuras yra sausas, susiraukšlėjęs ir trapus, vadinasi, prieskonis buvo laikomas ilgą laiką. Tai nereiškia, kad jį valgant bus žalinga sveikatai, tiesiog toks prieskonis neturės ryškaus skonio ir aromato, už ką jis iš tikrųjų ir yra vertinamas.

Gvazdikėlių kokybę lemia eterinio aliejaus buvimas juose. Yra patikimas būdas patikrinti, kiek prieskonis yra valgomas – įdėkite jį į stiklinę vandens. Jei gvazdikėlis plūduriuoja horizontalioje padėtyje, tuomet jo pirkti nebeapsimoka, bet jei jis yra vertikalus, pumpurėliu į viršų, vadinasi, jame dar pakankamai aliejaus.

Kitas būdas nustatyti prieskonio kokybę – sutraiškyti pumpurą tarp dviejų popieriaus lapų. Riebi dėmė parodys produkto šviežumą.

Gvazdikėlius geriau pirkti kaip visumą, o ne sumaltus. Malti gvazdikėliai greičiau genda ir pradeda atsirasti kartumo skonis. Viso prieskonio tinkamumo laikas – 1 metai, o sumalto – 6 mėnesiai.

Gvazdikėliai gerai sugeria pašalinius kvapus ir perduoda savo aromatą kitiems produktams, todėl prieskonį rekomenduojama laikyti izoliuotą tamsioje ir sausoje vietoje, sandariai uždarytame inde.

Ar galima kramtyti gvazdikėlius?

Tai gana įprasta praktika Rytų tautoms, ypač Kinijai ir Indijai, kur gvazdikėliai jau seniai sėkmingai naudojami daugelio negalavimų gydymui. Manoma, kad 1-2 minutes kramtant vieną gvazdikėlio pumpurą pagerėja virškinimas, pašalinamas nemalonus burnos kvapas, padeda sergant stomatitu ir dantenų uždegimu.

Ar galima kasdien valgyti gvazdikėlius?

Galima, jei prieskonį naudosite saikingai. Rekomenduojama paros dozė – 2-3 pumpurai arba 100-500 mg miltelių.

Gvazdikėlių privalumai

Prieskoniai teigiamai veikia visas organizmo sistemas. Pasižymi baktericidinėmis savybėmis, kovoja su grybeliais ir virusais, šalina toksinus, normalizuoja nervų sistemos veiklą. Jis turi ryškų analgezinį ir antispazminį poveikį.

Gvazdikėlių sudėtyje esantis vitaminas C padeda pagerinti imunitetą ir stiprina kraujagyslių sieneles bei kremzlių audinius. Vitaminas K gerina kraujodaros funkciją, taip pat kepenų, tulžies pūslės ir inkstų veiklą. Vitaminas B6 gerina atmintį ir kontroliuoja gliukozės kiekį kraujyje, o tai ypač svarbu sergant cukriniu diabetu.

Taip pat nustatyta, kad iš gvazdikėlių išskirti junginiai sustabdo dviejų tipų bakterijų, sukeliančių dantenų ligas. Kartu su reguliariu dantų valymu ir gera higiena, gvazdikėlių antibakterinis poveikis gali turėti teigiamą poveikį burnos sveikatai.

Dėl jame esančio eugenolio gvazdikėliai veiksmingai kovoja su vėžinių ląstelių augimu.

Norint atsikratyti bet kokios infekcijos, galima užplikyti gvazdikėlių ir gautą nuovirą naudoti su medumi, o jei kosėja nuolat, patariama kramtyti gvaizdikėlius. Gvazdikėliai gali būti veiksmingi sergant peršalimu, nes jie gerai atkuria virškinamojo trakto gleivinę, o virusai, kaip taisyklė, patenka ir puola į organizmą per juos.

Be to, dėl savo antiseptinių savybių gvazdikėliai gali padėti pašalinti nemalonų burnos kvapą – tiesiog porą minučių pakramtykite gvaizdikėlį jo nenurydami. Taip juos naudoti naudinga sergant gingivitu ir periodontitu.

Šis prieskonis gali malšinti dantų skausmą, teigiamai veikia dantenas. Džiovinti gvazdikėlių pumpurai yra puiki alternatyva kramtomajai gumai, nes neutralizuoja kenksmingas bakterijas ir pašalina blogą burnos kvapą.

Gvazdikėlių nauda moterims

Nuo seniausių laikų gvazdikėliai buvo naudojami ginekologinėms ligoms gydyti. Jie padeda atkurti  menstruacinį ciklą, naikina menopauzės simptomus, palengvina priešmenstruacinį sindromą. Be to, gvazdikas puikiai harmonizuoja emocinę sferą.

Tačiau nėščioms moterims prieskonių teks atsisakyti: prieskoniai stimuliuoja gimdos tonusą ir kraštutiniais atvejais gali sukelti persileidimą ar priešlaikinį gimdymą.

Gvazdikėlių nauda vyrams

Tai natūralus afrodiziakas, gerina potenciją ir yra puiki priemonė prostatito profilaktikai. Gvazdikėliai mažina raumenų įtampą ir stabilizuoja kraujospūdį, todėl jų poveikis organizmui bus ypač naudingas po fizinio krūvio.

Gvazdikėlių nauda vaikams

Gvazdikėlius patariama nenaudoti vaikams iki 3 metų (ypač griežtai vaikams iki 2 metų). Prieskoniai gali sukelti alergiją.

Tačiau vyresniems vaikams prieskonis gali praversti dėl imunomoduliuojančių savybių ir antiparazitinio poveikio.

Gvazdikėliai širdies sveikatai

Vynas

Jis ruošiamas naudojant kvapnius gvazdikėlius  ir cinamoną. Paprastai karštas vynas verdamas, tačiau efektyviau gvazdikėlius užpilti nevirinant kelias savaites, nes terminis apdorojimas išgarina ir sunaikina jo vitaminus bei aromatines medžiagas.

Geriau paimkite 0,5 litro kokybiško raudonojo vyno, į butelį įmeskite nesmulkintus 5 gvazdikėlių pumpurus, jei norite, įberkite šiek tiek cinamono. Sandariai uždarykite kamščiu ir palikite tamsioje, vėsioje vietoje 3 savaites. Dažnai papurtyti. Nukošti. Vartoti patariama po 1 arbatinį šaukštelį su arbata 1-3 kartus per dieną.

Virškinimo problemų sprendimas

Prieskoniai padeda išspręsti vidurių pūtimo problemas ir dispepsija (dispepsija – viršutinės vidurinės pilvo dalies skausmas ar diskomfortas, kuris dažniausiai pasireiškia dėl blogo virškinimo).

Virškinimui paskatinti

 15 minučių prieš valgį atsargiai sukramtykite 1-2 gvazdikėlių pumpurus su 1 arbatiniu šaukšteliu medaus.

Tačiau toks būdas draudžiamas sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, taip pat esant aukštam kraujospūdžiui.

Arbata su gvazdikėliais virškinimui gerinti

1 stiklinė karšto vandens + 2-3 gvazdikėlių pumpurai, pasirinktinai: medus arba citrina.

Į karštą vandenį įdėkite gvazdikėlius ir palikite 10-15 minučių. Nukošti. Pagal skonį įdėti medaus arba citrinos. Gerti šią arbatą patariama šiltą po valgio, kad pagerėtų virškinimas.

Imuninės sistemos stiprinimui – gvazdikėlių tinktūra

10-15 gvazdikėlių pumpurų + 100 ml 50 laipsnių degtinės. Gvazdikėlius sudėti į stiklinį indą ir užpilti degtine. Stiklainį uždaryti ir palikti tamsioje, vėsioje vietoje dvi ar tris savaites, retkarčiais pakratydami. Nukošti. Tinktūrą laikyti tamsioje vietoje.

Gerti patariama po 10-15 lašų tinktūros, praskiestos nedideliu kiekiu vandens,  1 kartą per dieną.

Peršalimo ir uždegimų gydymas

Gvazdikėliai turi stiprių priešuždegiminių ir antiseptinių savybių, todėl yra naudingi gydant uždegimus ir infekcijas. Liaudies medicinoje gvazdikėlių nuovirais ir arbatomis dažnai gydomos peršalimo ligos, gripas, kosulys. Į žaliąją arbatą taip pat galite įdėti porą pumpurų, kad išvengtumėte peršalimo.

Gargaliavimas gvazdikėliais nuo peršalimo

200 ml verdančio vandens + 3-4 gvazdikėliai. Leiskite pastovėti uždengtą 10 minučių. Nukošti. Įberti žiupsnelį druskos ir patariama gargaliuoti 3–4 kartus per dieną.

Kompresai peršalus 

1 stiklinė verdančio vandens + 5-6 gvazdikėlių pumpurai. Pavirti ant silpnos ugnies 5-7 minutes. Atvėsinti. Pamirkyti jame švarią marlę ar audinį. Patariama uždėti kompresą ant kaktos ar krūtinės, kad sumažėtų peršalimo ir gripo simptomai.

Stiprina kaulus

Gvazdikėliuose esantys junginiai padeda išlaikyti kaulų masę ir didina kaulų stiprumą. Jei jis mažėja, padidėja rizika susirgti osteoporoze, kaulų lūžiais ir įtrūkimais.

Gvazdikėliuose taip pat yra daug mangano, kuris dalyvauja kaulų formavime.

Yra tradicinės medicinos patarimų, kaip ruošti nuovirus iš gvazdikėlio pumpurų. Tačiau tokių vaistų gydomoji vertė bus maža, nes terminis apdorojimas sunaikina naudingas pumpurus sudarančias medžiagas.

Gvaizdikėlių aliejus ir jo nauda

Gvazdikėlių eteriniame aliejuje yra 70% eugenolio (eugenolis – daugelio eterinių aliejų, pvz., gvazdikėlių (iki 85 %), bazilikų (70–80 %), sudedamoji dalis). Eugenolis turi antimikrobinį poveikį ir yra galingas antioksidantas, tai yra, išvalo organizmą nuo laisvųjų radikalų, kurie yra pagrindiniai vėžinių navikų kaltininkai. Jau žinoma, kad jis veiksmingas sergant kepenų ciroze: eugenolis pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir apsaugo kepenis nuo sunaikinimo. Jis taip pat veiksmingas kovojant su osteoporoze.

Esant skrandžio ir žarnyno skausmams, spazmams, pykinimui, vėmimui, žarnyno parazitams, plaučių ligoms, rekomenduojama gerti vieną ar du lašus gvazdikėlių aliejaus su vienu arbatiniu šaukšteliu medaus kaip prieskonį maistui. 

Turi dezinfekuojančių savybių.

Mokslininkai nustatė, kad gvazdikėlių eterinis aliejus naikina tris įprastas bakterijų rūšis, įskaitant Escherichia coli (Escherichia coli).

Gvazdikėlių eterinis aliejus turi savybę harmonizuoti psichoemocinę būseną ir stimuliuoti žmogaus protinę veiklą, ypač jauname amžiuje.

Dantų skausmas

Gvazdikėliai padeda ir esant danties skausmui ar uždegimui – eugenolis, natūralus antiseptikas, mažina diskomfortą ir skatina pažeidimų gijimą (įskaitant uždegimines odos ligas ar bakterinius spuogus). Sergantiems uždegiminėmis ligomis į arbatą rekomenduojama įpilti kelis lašus gvazdikėlių aliejaus.

Gvazdikėlių aliejus danties skausmui malšinti.

Lašelį gvazdikėlių aliejaus užlašinkite ant vatos tamponėlio. 5-10 minučių patariama tepti ant skaudamo danties ar dantenų.

Furunkulai, pūlinukai

Gvazdikėlių aliejus veiksmingai gydo pūlinukus ir furunkulą. Ant voties patariama užlašinti 1 lašą koncentruoto eterinio aliejaus.

Esant probleminei odai patariama pasidaryti vonias su gvazdikėlių eteriniu aliejumi.

Artritas, artrozė

Gvazdikėlių aliejus plačiai naudojamas sergant artritu ir artroze. Tai padeda sumažinti skausmą ir uždegimą. Norėdami tai padaryti, patariama pamasažuoti skaudamą sąnarį atskiestu gvazdikėlių eteriniu aliejumi (15 lašų gvazdikėlių eterinio aliejaus 1 šaukštui masažinio aliejaus).

Peršalimas, bronchitas,  neuralginis skausmas

Esant peršalimui, bronchitui ir neuralginiam skausmui, rekomenduojamos inhaliacijos su gvazdikėlių aliejumi (vienas ar du lašai į inhaliatorių).

Gvazdikėlių arbata

Šis aromatingas gėrimas sušildys atšiauriu oru ir pradžiugins sodriu pikantišku skoniu. Tai taip pat puiki profilaktika gripo ir peršalimo sezono metu. Gvazdikėlių arbata atpalaiduoja skrandžio gleivinę, palengvindama visus nemalonius virškinimo trakto sutrikimo simptomus.

Naudingiausi ir dažniausiai naudojami gvazdikėlių naudojimo būdai: tinktūrose, sausoje formoje (1-3 sausi pumpurai) ir aliejus. Pagrindinė taisyklė – griežtai laikytis instrukcijų ir dozių.

Gvazdikėlių naudojimas gaminant maistą

Gvazdikėliai naudojami marinatams ir padažams ruošti, dažnai dedami į mėsos ir žuvies patiekalus, sultinius, troškinius. Be to, gvazdikėliai gražiai atsiskleidžia gėrimuose, pavyzdžiui, karštame vyne, ir suteikia desertams pikantiškumo.

PERSPĖJIMAS

Gvazdikėliai gali padidinti kraujospūdį, dėl šios priežasties nerekomenduojama žmonėms, sergantiems hipertenzija ir rimtais širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimais.

Prieskoniai taip pat nepageidautini menstruacijų metu, nes jo sudėtyje esančios veikliosios medžiagos skystina kraują, todėl gali padidėti kraujavimas.

Žmonės, turintys virškinimo problemų, turėtų vartoti šį prieskonį atsargiai.

Nepatariama naudoti: skrandžio ligos, nėštumas, alergija.

Be to, gvazdikėlių nerekomenduojama duoti vaikams iki septynerių metų ir vyresnio amžiaus žmonėms.

Bet kokiu atveju, jei nuspręsite gvazdikėlius naudoti sveikatos problemoms spręsti, pirmiausia turėtumėte pasikonsultuoti su gydytoju.

Taip pat turėtumėte būti atsargūs su gvazdikėlių aliejumi. Reikia atsižvelgti į tai, kad suvartojant 1 g per parą, gali pasireikšti intoksikacija.

Parašykite komentarą