Trešnių vaisiai labai naudingi: jie skatina inkstų ir kepenų veiklą, gerina kraujotaką, skatina žarnyno veiklą, padeda sergant artritu ir reumatu. Rekomenduojama naudoti sergant mažakraujyste, nes juose daug geležies ir vitaminų. Gerina kraujo krešėjimą, neleidžia susidaryti trombams, stiprina kraujagyslių sieneles. Būtent tamsios spalvos trešnių uogos naudingos sergant kraujo ir kraujagyslių ligomis, užkietėjus viduriams ir su kitomis žarnyno problemomis. Uogų ląsteliena, minkštimas dalyvauja normalizuojant viso žarnyno motoriką ir mikroflorą, neleisdama užkietėti viduriams.  Jų naudingos savybės būdingos žmonėms, kenčiantiems nuo hipertenzijos, kasos ligų ar per didelio dirglumo.

Uogose rasta medžiagų, kurios gerai veikia moters hormoninį foną, taip pat stabilizuoja ir gerina mėnesinių ciklą.

Reguliarus uogų vartojimas padeda kovoti su vyrišku nuplikimu. Jis skatina kraujo tiekimą į plaukų folikulus ir pagerina galvos odos kraujotaką.

Uogų naudojimas labai teigiamai veikia sveikatą ir yra profilaktinė priemonė kovojant su prostatos ligomis.

Trešnės turi poveikį vyrų lytinių hormonų gamybai. Todėl rekomenduojama per dieną suvalgyti saują uogų, nes šio produkto vartojimas padės sumažinti impotencijos riziką. Tai ypač aktualu rūkantiems vyrams.

LAPAI IR ŽIEDAI, ŽIEVĖ

Liaudies medicinoje naudojama trešnių žiedų ir lapų nuovirai, kurie turi priešuždegiminių ir antiseptinių savybių. Rekomenduojama naudoti peršalimo ir infekcinių ligų gydymui. Lapus galima užpilti tiek šviežius, tiek džiovintus.

Liaudies medicinoje nuo seno buvo vertinamas džiovintų trešnių žiedų antpilas. Jį naudoti rekomenduojama kaip prakaitavimo priemonę prie plaučių uždegimo ir kaip pagalbinę priemonę gydant konjunktyvitą.

Artritas

10 gramų šviežių trešnių lapų +200 ml vandens. Ant lėtos ugnies pavirinti 10 minučių. Nukošti. Gerti patariama po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną.

Žaizdos, pūliniai

Šviežių trešnių žiedų ir lapų košelę patariama dėti ant žaizdų, pūlinių kaip priešuždegiminę, žaizdas gydančią ir valančią priemonę.

ŽIEVĖ

Trešnių žievėje yra daug taninų, eterinių aliejų ir organinių rūgščių. Šių medžiagų pagalba trešnių žievės nuoviras puikiai padeda kovoti su antsvoriu ir apsaugo nuo patinimų. Be to, iš trešnių žievės paruošta arbata turi raminamąjį ir migdomąjį poveikį. Į vonią galima įpilti jaunų trešnių šakelių nuoviro – padeda malšinti reumatinius skausmus.

1 valgomasis šaukštas susmulkintos žievės +1 stiklinė karšto virinto vandens. Uždengtame inde ant mažos ugnies pakaitinti 5 minučių. 30 minučių leisti prisitraukti. Nukošti. Per dieną patariama išgerti 1 stiklinę paruošto gėrimo, gerti mažais gurkšneliais per visą dieną.

TREŠNIŲ KOTELIAI

Liaudies medicinoje plačiai naudojamas trešnių šakelių ir uogų kotelių nuoviras. Normalizuoja širdies raumens darbą, aktyvina darbo dažnumą esant aritmijai.

Skausmų numalšinimui

Nedidelę saujelę kotelių užplikyti karštu vandeniu ir pavirinus apie 7 minutes, nukaisti ir po 20 minučių nukošti. Patariama gerti iki 0,5 litro dienos bėgyje.

Šlapimo takų ir inkstų akmenligė

2 valgomieji šaukštai džiovintų trešnių uogų kotelių +2 stiklinės verdančio vandens. Pavirti ant silpnos ugnies 15 minučių. Leisti nusistovėti. Nukošti. Gerti patariama po 0,5 stiklinės 3-4 kartus per dieną.

Inkstų akmenimis iš trešnių kotelių galima paruošti šlapimą skatinančią priemonę

10-15 trešnių uogų kotelių +1 stiklinė verdančio vandens. 15 minučių palaikyti ant silpnos ugnies. Nukošti. Atvėsus padalinti į kelias porcijas ir patariama  išgerti per visą dieną.

Sąnarių skausmas, podagra, artritas, reumatas

Rekomenduojama gerti šviežių uogų sultis po 1 valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną.

Nepilna sauja žalių uogų kotelių +1 litras karšto vandens. Pavirinti apie 7 minutes. Leisti prisitraukti 20 minučių. Nukošti. Vartoti patariama iki 0,5 litro per dieną.

LIGOS

Trešnių uogų karštas nuoviras – kompotas tik be cukraus efektyvus sauso kosulio nuslopinimui, stimuliuoja sekreto atpalaidavimą ir išsivalymą, palengvina kvėpavimą.

Sutrikus kraujotakai, inkstų ar kepenų darbinėms funkcijoms, rekomenduojama kiekvieną dieną suvalgyti 250-300 gramų trešnių uogų.

Podagros, artrito ir reumatinių skausmų nuslopinimui sąnariuose, patariama gerti šviežias trešnės uogų sultis po 1 valgomąjį šaukštą, 3 kartus dienoje.

Nepilna sauja trešnės uogų kotelių +1 litras verdančio vandens. Pavirti ant silpnos ugnies 7 minutes. Nukelti ir leisti prisitraukti 20 minučių. Nukošti. Per dieną patariama išgerti ne mažiau kaip 0,5 litro nuoviro.

Sutrintos trešnės uogos išdėliojamos ant maistinės plėvelės ir 2–3 valandoms uždedamas tvarstomas kompresas ant skaudančios vietos.

Psoriazė, egzema

Trešnės padeda palengvinti nemalonius psoriazės ir egzemos simptomus. Tyrė iš trintų uogų 20 minučių tepama ant pažeistos kūno vietos, po to nuplaunama. Procedūra kartojama kartą per 12 valandų.

Šlapimo takų akmenligė

2 valgomieji šaukštai džiovinti trešnių uogų koteliai arba susmulkinta trešnių žievė +2 stiklinės verdančio vandens. Pavirti ant silpnos ugnies 15 minučių. Nusistovėjus nukošti. Gerti patariama po 1/2 stiklinės 3-4 kartus per dieną.

Šlapimo pūslės dirginimas, dažnas noras šlapintis

2 valgomieji šaukštai susmulkintų trešnių uogų kotelių arba žievės +0,5 l verdančio vandens. Galite užplikyti termose ir palikti 40 minučių. Nukošti. Gerti patariama 3 kartus per dieną po stiklinę – tuščiu skrandžiu. Pagal skonį galite įdėti medaus.

DŽIOVINTŲ TREŠNIŲ UOGU ANTPILAS

Pagerinti apetitą, atsikosėjimą lengvinantį, karščiavimą mažinantį, nuo peršalimo

4-5 valgomieji šaukštai džiovintų trešnių +4 stiklinės verdančio vandens. Leisti prisitraukti 5 valandas. Nukošti. Gerti patariama po stiklinę 3-4 kartus per dieną.

Kirmėlės, kraujavimas iš hemorojaus

25 gramų trešnių uogų +0,5 litro verdančio vandens. Gerti patariama prieš vakarienę – 20 dienų.

Dizenterija

100 gramų šviežių uogų užpilkite 3,5 stiklinės stipraus raudonojo vynuogių vyno. Palaikykite saulėje 2 dienas, tada tinktūrą perkoškite, neišmesdami uogų. Patariama išgerti 1 stiklinę tinktūros per 3 kartus dienos bėgyje.

Sutrikęs regėjimas

Kasdien suvalgykite 300 gramų šviežių trešnių uogų.

PARUOŠIMAS LAIKYMUI

Trešnes galima užsišaldyti. Reikia pašalinti kauliukus. Užšaldymą atlikti uogas plonomis eilėmis sluoksniuojat į ledui skirtus maišelius, Uogų skonis nepasikeis apie 8 mėnesius.

Su kauliukais: uogos atrenkamos prinokusios, tankiu minkštimu. Kruopščiai nuplauti, nusausinti ant rankšluosčio. Išdėti ant paviršiaus, pavyzdžiui, pjaustymo lentos padengtos maistine plėvele vienu sluoksniu ir užšaldyti.

Laikymas stiklainiuose

Ant sauso stiklinio indo dugno išdėkite švarius ir sausus trešnių lapus, tada sudėkite ant jų trešnių uogas. Sekantis sluoksnis vėl išdedamas lapais. Ir taip pakaitomis sluoksnis po sluoksnio. Sandariai uždaryti plastmasiniu dangteliu ir padėti į tamsią, vėsią ir sausą vietą. Išsilaiko iki spalio-lapkričio mėnesio. Galima laikyti šaldytuve.

PATARIMAI

Neplautas trešnės uogas laikyti šaldytuve ne ilgiau 1 savaitės.

Nuplautas uogas suvalgyti per 2-3 valandas, toliau jų naudingumas organizmui labai sunyksta.

Perkant trešnes, atkreipti dėmesį į jų kotelių spalvą. Žali koteliai – viskas normalu, pageltę koteliai – uogos pernokusios arba ilgai stovėjo nuskintos. Geros uogos, jeigu jos blizga, sausos, neturi rūgimo kvapo.

Kuo trešnės uoga tamsesnės spalvos, tuo ji vertingesnė.

PERSPĖJIMAS

Sergant virškinamojo trakto ligomis (pvz.: dirgliosios žarnos sindromas, sutrikęs žarnyno praeinamumas), žalių trešnių uogų valgyti nerekomenduojama. Trešnėse esanti vaisių rūgštis gali žymiai pabloginti ligą. Bet galima gerti trešnių kompotą arba valgyti konservuotas uogas.

Nepatariama valgyti trešnių iškart pavalgius mėsos, nes trešnėse esančios rūgštys trukdo pasisavinti mėsoje esančius baltymus.

Parašykite komentarą