Nuo mažakraujystės padeda šie produktai – šviežios agrastų uogos, špinatai, morkos, aviečių vaisiai, širdažolė, mėlynės (uogos šviežios ar džiovintos), žemuogės (uogos ir lapai)., veršienos kepenys.
——————————
Česnakas laikomas geriausia priemone nuo aterosklerozės ir mažakraujystės. Tiems, kas negali jo valgyti, rekomenduojama jo antpilas: nuvalyti ir išplauti 300 g česnako, užpilti jį 1 litru gryno spirito ir laikyti 3 savaites. Vartoti po 1 šaukštelį 3 kartus per dieną į pusę stiklinės pieno.
——————————
Valgyti šviežius sedulos vaisius arba gerti šviežias kiaulpienių sultis.
——————————
Valgyti sriubą iš jaunų dilgelių (šviežių arba džiovintų) viršūnėlių. Saujelė 1 litrui verdančio vandens.
——————————
Valgyti išvirtas piene trintas morkas.
——————————
Valgyti šviežias žemuogių uogas., gerti žemuogių lapų arbatą.
——————————
Reguliariai valgyti virtus runkelius.
——————————
Sergantiems mažakraujyste vaikams reikia valgyti duoneles, pagamintas iš sausos ir ištrintos į miltelius gysločių žolės.
——————————
7 gramus susmulkintos džiovintos dilgėlės žolės užplikyti stikline verdančio vandens. 30 min. palaikyti uždengus. Gerti po 1 valgomą šaukštą 3 kartus per dieną.
——————————
10 gr. susmulkintų džiovintų gysločio lapų užplikyti stikline verdančio vandens. 30 min. palaukti; perkošti. Gerti po 1/3-1/2 stiklinės 3-4 kartus per dieną, 20 min. prieš valgį.
——————————
20 gr. susmulkintų džiovintų žemuogės lapų ir uogų užplikyti 2 stiklinėmis verdančio vandens. 2 valandas laikyti uždengus. Gerti po valgomą šaukštą 3 kartus per dieną. Gerai valgyti šviežias žemuogių uogas.
——————————
6 gr. susmulkintų džiovintų kiaulpienės šaknų ir žolės užpilti stikline vandens ir 10 min. pavirti. Po to 30 min. palaukti; perkošti. Gerti po valgomą šaukštą 3 kartus per dieną, prieš valgį.
——————————
5 gr. džiovintų dobilo žiedų užplikyti stikline verdančio vandens. 30 min. palaikyti uždengus. Gerti po valgomą šaukštą 3 kartus per dieną.
——————————
Valgyti šaltalankio uogas. Iš lapų ir jaunų šakelių virti arbatą.
——————————
Valgyti šviežias ir džiovintas juodųjų serbentų uogas.
3-5 gr. džiovintų juodojo serbento lapų užplikyti stikline verdančio vandens ir 10-20 min. palaikyti uždengus. Gerti po 0,5-1 stiklinę 2-3 kartus per dieną kaip arbatą.
——————————
Valgyti šviežius erškėtrožės vaisius.
Du valgomuosius šaukštus džiovintų erškėtuogių užpilti 2 stiklinėmis karšto vandens ir 10 min. pavirti. Po 2-3 val. perkošti. Gerti po 1/4-1/2 stiklinės 3-4 kartus per dieną.
——————————
Lygiomis dalimis sumaišyti morkų, burokėlių, ridikų sultis. Gerti po 1/2-1 stiklinę 1-2 kartus per dieną.
——————————
Valgyti putino uogas.
——————————
Imti 400 gr. nesūdytų kiaulės lašinių, 6 didelius antaninius obuolius. Juos smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su susmulkintais lašiniais. Viską gerai išmaišyti ir gautą masę sudėti į puodą. Nedidelėje temperatūroje kaitinti orkaitėje, kol mišinys ištiš. 12 kiaušinių trynių išsukti iki baltumo ir sumaišyti su 1 stikline cukraus; įmaišyti 400 gr. gero šokolado. Po to, kai lašiniai su obuoliais ištiš, į masę sudėti kiaušinių trynių, cukraus ir šokolado masę. Viską kruopščiai išmaišyti. Masę tepti ant duonos ar batono. Sumuštinius valgyti 3 kartus per dieną, užgeriant karštu pienu. Mažakraujystė greitai praeina ir ligonio savijauta pagerėja. Šis receptas labai tinka ir tiems, kas nori priaugti svorio.
——————————
250g. alijošiaus sulčių, tiek pat medaus ir tiek pat ” Kagor” vyno. Viską sumaišyti ir palaikyti 4-5 dienas 4-8 laipsnių temperatūroje. Gerti po vieną arbatinį šaukštelį tris kartus per dieną 30 min. prieš valgį. Laikyti tamsioje vietoje.
——————————
Valgyti kepenis-keptas, troškintas, galima ir žalias steriliai sumalti, perplauti vandeniu- gausime
vadinamosios kepenų arbatos. Skystį kurį gausime perplovę maltas kepenis, maišyti su burokėlių, obuolių ar kitų vaisių sultimis ir gerti kaip gydomąjį preparatą – Filomena Taunytė.
——————————
Česnaką nulupti, nuplauti, sudėti į butelį ir užpilti spiritu ar degtine.Po 3 savaičių antpilą perkošti ir vartoti kasdien po 20 lašų.
——————————
100 g graikinių riešutų pertvarėlių užpilti 0,5 l vyno „Kagor“, leisti nusistovėti 2 savaites, nukošti. Gerti po 2 valgomuosius šaukštus 3-4 kartus per dieną prieš valgį.
——————————
Burokėlius smulkiai sutarkuoti, sudėti į stiklainį ir užpilti degtine. Laikyti tamsioje vietoje 12 dienų, po to nukošti. Gerti po 30 ml prieš valgį.
——————————
3 ltr talpos stiklainį pripildyti gegužės mėnesį surinktos jaunos pelynų žolės, užpilti degtine ir 3 savaites palaikyti tamsioje vietoje, po to nukošti. Gerti rytą prieš valgį po 1 lašą, sumaišytą su šaukštu vandens. Pavartojus 3 savaites padaryti 1 savaitės pertrauką.
——————————
50 g dobilų žiedų užpilti 0,5 l degtinės ir leisti nusistovėti 10 dienų. Šio antpilo gerti po 1 arbatinį šaukštelį valgio metu.
——————————
Imama lygiomis dalimis (pavz.200 g.) kakavos, vidiniai kiaulienos taukai (išlydyti namuose, kad gautų taukų būtų 200 g), medus ir sviestas. Viską sudėti į puodą ir leisti ištirpti ant lėtos ugnies, visą laiką pamaišant turinį, kad neprisviltų. Maišyti iki tol, kol masė nesuskystės visiškai. Tada nuimti puodą nuo ugnies ir duoti atvėsti. Kada atvėsta, sudėti į stiklainį ir uždarius laikyti tamsioje vėsioje vietoje.
Patariama naudoti:
1 arbatinį šaukštelį ištirpinti stiklinėje karšto pieno (kiek galima karštesnio – kokį tik galite iškęsti). Patariama gerti 3-4 kartus per dieną. Dar padeda nusilpusiems žmonėms atgauti jėgas.
——————————
Du arbatinius šaukštelius džiovintų erškėtrožių uogų sudėti į stiklinę verdančio vandens, užvirinti (galima termose užpilti verdančiu vandeniu–laikyti 4-6 valandas). Gerti 3 kartus per dieną po valgio. Šita arbata dar padeda esant medžiagų apykaitos sutrikimams.
——————————
Medus (geriausiai tamsios spalvos) yra gera priemonė prieš mažakraujystę. Įrodyta, kad kuo tamsesnis medus, tuo jis turtingesnis mineralinėmis medžiagomis, sustiprinančiomis jo gydomąją galią. Sergant mažakraujyste patariama naudoti po 40-60 g medaus 3-4 kartus per dieną. Geriau prieš valgį ir sumaišius su ožkos pienu( 1:2).
——————————
2 arbatinius šaukštelis šermukšnio uogų užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens, leisti nusistovėti 1 valandą, įsidėti (geriau medaus) cukraus pagal skonį ir išgerti per 3-4 kartus dienos bėgyje.
——————————
Paimti vienodomis dalimis:
citrinos, džiovintų abrikosų, graikiškų riešutų, razinų, džiovintų slyvų, spanguolių. Gerai susmulkinti, užpilti apsemtinai medumi. 1 litrui mišinio reikės 200 g medaus.
Patariama suvalgyti po 2-3 šaukštelius per dieną.