PATARIMAI
Organizmą valančiomis, kepenų bei žarnyno veiklą gerinančiomis savybėmis pasižymintys augalai.
ARTIŠOKAS
Rekomenduojamas skrandžio ir virškinamojo trakto susirgimų profilaktikai. Aktyvina žarnyno veiklą, padeda nuo vidurių užkietėjimo, todėl tinka kaip papildoma priemonė, jei norima atsikratyti per didelio svorio. Jame esančios veikliosios medžiagos apsaugo kepenų ląsteles nuo žalingo toksinų poveikio, pagreitina organizmo apsivalymą nuo šlakų, sunkiųjų metalų druskų ir kitų nepageidaujamų medžiagų. Pagrindinės artišoko savybės: skatina tulžies gaminimąsi, riebalų virškinimą, mažina žalingą alkoholio toksinų poveikį kepenims, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina virškinimą.
ŽALIOJI ARBATA
Pagreitina medžiagų apykaitą, kas gali būti didelė pagalba siekiant numesti svorio.
KALENDRA
Kalendrų lapeliai žadina apetitą, gerina miegą, mažina kraujo spaudimą, reguliuoja medžiagų apykaitą.
LINŲ SĖKLOS
Sutrikus organizme medžiagų apykaitai, ryte ir vakare patariama valgyti linų sėklų, užsigeriant vandeniu arba pienu.
MARGAINIS
Liaudies ir tradicinėje medicinoje margainis naudojamas kepenų ir tulžies ligoms gydyti. Jo preparatai švelniai valo, gydo ir stiprina kepenis, ir labai tinka žmonėms, kurie riebiai valgo, vartoja daug alkoholio, vaistų ar nikotino.
PAPRASTOJI AVIETĖ
Vaistinei žaliavai renkamos prinokusios laukinių veislių uogos. Avietės tinka sutrikus medžiagų apykaitai. Jos žadina apetitą, skatina skrandžio ir žarnyno veiklą.
AITRUSIS PIPIRAS
Jie laikinai stimuliuoja organizmą – skatindami išskirti daugiau streso hormonų, o būtent šių dėka pagreitėja medžiagų apykaita.
RECEPTAI
GRAIKINIO RIEŠUTO LAPAI
Labai gerai medžiagų apykaitai gerinti padeda graikinio riešuto lapai.
2 valgomieji šaukštai lapų +1 stiklinė verdančio vandens. Leisti nusistovėti 1 valandą. Nukošti. Patariama gerti po ½ stiklinės 4 kartus per dieną – prieš valgį.
Graikinio riešutmedžio lapų nuoviras
1\2 arbatinio šaukštelio susmulkintos žaliavos užpilama 100 gramų verdančio vandens. Leisti pritraukti 1 valandą. Nukošti.
****
100 gramų susmulkintų lapų +1 stiklinė vandens, virinti 15 minučių, atšaldyti 45 minutes, nukošti ir pripilti virinto vandens iki buvusio kiekio. Patariama gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną.
Geriausiai naudoti šviežius lapus.
Tinktūra:
Viena dalis lapų ir 10 dalių 50 laipsnių degtinės (1:10). Leisti nusistovėti 14 dienų tamsioje, vėsioje vietoje pastoviai sukratant. Nukošti. Naudoti patariama po 20-30 lašų į ¼ stiklinės vandens 2-3 kartus per dieną, 20-30 minučių prieš valgį.
KEDRO RIEŠUTO KEVALAI
Kedro riešutų kevalus suberti į butelį, užpilti 50 laipsnių degtine taip, kad degtinė apsemtų kedro riešutų kevalus. Leisti prisitraukti 10 dienų. Kasdien pajudinti. Nukošti. Gerti patariama po 1 arbatinį šaukštelį su vandeniu 3 kartus per dieną -pusę valandos prieš valgį. Antpilą rekomenduojama gerti 3-4 savaites. Siūloma padaryti 4 savaičių pertrauką ir vėl 2-3 kartus pakartoti.
VARNALĖŠA
Vartojamos varnalėšos šaknys. Gydo įvairius medžiagų apykaitos sutrikimus.
Tinktūra
Varnalėšų lapų sultys +50 laipsnių degtinė (1:1). Saikingai vartojamas antpilas puikiai reguliuoja medžiagų apykaitą. Laikyti šaldytuve.
GAUROMETIS
Pusei litro verdančio vandens +2 valgomieji šaukštus gauromečio. Pakaitinti iki užvirimo. Leisti prisitraukti 30 minučių. Patariama gerti po 1/3 stiklinės 3-4 kartus per dieną 30 minučių prieš valgį 2-3 savaites.
****
1 valgomasis šaukštas gauromečio +1–2 stiklinės verdančio vandens. Leisti nusistovėti 4-6 valandas. Nukošti. Gerti patariama po 1 valgomą šaukštą keturis kartus per dieną.
GYSLOTIS
Gysločių sultis patariama gerti 3 kartus per dieną (1-2 valgomuosius šaukštus prieš 30 minučių prieš valgį).
1 stiklinė verdančio vandens +10 gramų sausų susmulkintų gysločio lapų. Palaikyti šiltai apsukus 30 minučių. Nukošti. Gerti patariama 2 valgomuosius šaukštus 3 kartus per dieną 20 minučių prieš valgį, 2-3 savaites.
KIAULPIENĖ
Vaistinei žaliavai kiaulpienių šaknys kasamos rudenį arba pavasarį. Kiaulpienės šaknyse esančios karčiosios medžiagos žadina apetitą, skatina virškinimo trakto veiklą, varo tulžį, šlapimą ir laisvina vidurius.
Jauni kiaulpienių lapeliai padidina endokrininių liaukų veiklą, reguliuoja virškinimą, gerina medžiagų apykaitą ir padeda sumažinti per žiemą sukauptas riebalų “atsargas“.
Patariama gerti lapų sultis po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną.
Nuoviras
1 valgomasis šaukštas kiaulpienių lapelių +1 stiklinė verdančio vandens. Leisti prisitraukti 1 valandą. Nukošti. Patariama gerti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį.
Tinktūra
Susmulkintas kiaulpienių šaknys 1 valgomasis šaukštas +1 stiklinė 50 laipsnių degtinės. Leisti nusistovėti 14 dienų tamsioje, vėsioje vietoje, pastoviai sujudinant. Nukošti. Patariama naudoti po 30 lašų į ¼ stiklinės vandens 3 kartus per dieną prieš valgį 2-3 savaites.
ŽYDINTI ŽEMUOGĖ
4-5 susmulkinti valgomieji šaukštai žydinčių žemuogių antžeminė dalis +1 litras verdančio vandens. Leisti prisitraukti 2 valandas. Nukošti. Gerti patariama po 1/3 stiklinės 3-4 kartus per dieną, 20 minučių prieš valgį.
BUROKĖLIAI
20 gramų sutarkuoto burokėlio +0,5 stiklinės vandens. Užvirinti. Palaikyti šiltai- kad pritrauktų. Nukošti. Gerti patariama po 1 valgomą šaukštą 3 kartus per dieną. Trukmė 12-15 dienų.
Tinktūra
1 dalis sutarkuotų burokėlių +10 dalių 50 laipsnių degtinės. Leisti prisitraukti tamsioje, vėsioje 10 dienų. Nukošti. Gerti patariama 15 dienų po 30 lašų į ¼ stiklinės vandens 3 kartus per dieną – 30 minučių iki valgio.
ŠERMUKŠNIO UOGOS
2 valgomieji šaukštai džiovintų šermukšnio uogų +2 stiklinės verdančio vandens. Leisti prisitraukti 20 minučių. Nukošti. Gerti patariama po 0,5 stiklinės 3-4 kartus per dieną – prieš valgį. Vartojant su medumi, sustiprėja gydomosios savybės.
KRAUJAŽOLĖ
Pagal skonį – kraujažolės lapų sultis sumaišykite su medumi. Naudoti patariama po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną po 20 minučių prieš valgį, 2-3 savaites.