Žliūrės tinktūra – kam naudojama?
Liaudies medicinoje žliūgės tinktūra gali būti naudojama įvairioms ligoms gydyti, daugiausia dėl priešuždegiminių, nuskausminamųjų ir žaizdas gydančių savybių. Ją rekomenduojama naudoti tiek į vidų, tiek išorėje.
Be to, tinktūrą galima naudoti veido losjonuose, įlašinant į mėgstamą toniką ar losjoną. Ji padeda valyti odą nuo uždegimų, gydo žaizdas, turi tonizuojantį poveikį.
Vartoti patariama esant sąnarių ligoms (artritas, reumatas, podagra), odos problemoms (egzemai, spuogams, nudegimams), žarnyno veiklai normalizuoti, kaip lengvas diuretikas, taip pat gerina regėjimą ir akių būklę.
Organizmui stiprinti ir medžiagų apykaitai gerinti, virškinimui gerinti
Žliūgių tinktūra gali padėti esant skrandžio ir žarnyno problemoms.
Širdies veiklai normalizuoti ir kraujospūdžiui mažinti
Liaudies medicinoje manoma, kad žliūgės tinktūra gali turėti teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai, ypač esant aukštam kraujospūdžiui.
Kvėpavimo takų ligoms gydyti
Žliūgės tinktūra gali būti naudojama kosint, bronchitui, peršalus.
Sąnarių skausmui gydyti
Žliūgės tinktūra gali būti naudojama kaip kompresai sergant reumatu, artritu ir kitomis sąnarių ligomis.
Tinktūra naudojama skaudamiems sąnariams įtrinti. Nakčiai galite daryti kompresus ant skaudamo sąnario.
Žliūgės tinktūra – RECEPTAI
Į stiklinį indą reikia pridėti žliūgės ir iki stiklainio kaklo pripilti 50 laipsnių degtinės. Palikite 14 dienų tamsioje vietoje, sandariai uždaryti stiklainį dangteliu, kasdien pajudinant. Nukošti ir išspausti visą skystį iš žliūgės į tinktūrą.
*************************
1 valgomasis šaukštas susmulkintos žliūgės + 1 stiklinė 50 laipsnių degtinės. Leisti prisitraukti tamsioje, vėsioje vietoje 14 dienų, kasdien sujudinant. Nukošti, nuspausti žliūgės žolę.
*************************
50 gramų susmulkintos sausos žliūgės užpilti 500 ml 50% degtinės, palikti 2 savaites tamsioje vietoje, retkarčiais papurtydami. Nukošti.
Vidinis naudojimas
Žliūgės tinktūros gerti patariama po 15-20 lašų į ¼ stiklinės vandens 2-3 kartus per dieną prieš valgį.