Mėlynių lapų ir ūglių, kurie naudojami ir liaudies medicinoje, cheminė sudėtis skiriasi nuo jos uogų. Kaip dažnai tokiais atvejais nutinka, mėlynių lapuose yra beveik visko, kas yra jos uogose, tik kelis kartus mažiau. Be to, juose yra daugybė medžiagų, kurios paprastai nepatenka į uogas. Visos jos teikia organizmui nedidelį karščiavimą mažinantį ir baktericidinį poveikį bei skatina žarnyno peristaltiką.
Kalcis, kalis, kobaltas, manganas, cinkas ir kai kurie kiti- jų koncentracija mėlynių lapuose nėra per didelė, tačiau gali būti svarbi ilgalaikio ir ūmaus mitybos trūkumo atveju.
Mėlynių lapų vartojimas, tradicinės medicinos požiūriu, naudingas ir vyrams – sergant adenoma ir prostatitu, taip pat sergant cistitu.
Visais atžvilgiais naudingiausi yra jauni lapai ir ūglių galiukai. Tačiau brandžiuose lapuose taninų yra daugiau (o moksliniu požiūriu tik jie turi įrodytą gydomąjį poveikį).
Sveikatai gali būti naudinga mėlynių lapų arbata. Ją patariama naudoti nuo kosulio, cukraligės, pykinimo, skrandžio skausmų, šlapimtakių uždegimo, viduriavimo, kraujavimo. Mėlynių lapų užpilas tinka esant šlapimo pūslės uždegimui.
Ginekologija
Kaip hemostatikas (esant gausioms menstruacijoms ir kraujavimui iš gimdos), antiseptikas (genitalijų infekcijoms) ir stiprinantis imuninę sistemą nėštumo metu. Visos šios mėlynių savybės paaiškinamos tuo, kad jų lapuose yra taninų.
Regėjimas
Tai yra, pagerinti jį, kai atsiranda su amžiumi susijusių ir kitų nukrypimų. Manoma, kad mėlynių lapai gerina matomumą tiek dieną, tiek naktį, skatindami kraujotaką akies tinklainėje.
Kraujospūdžiui mažinti
Teigiama, kad tai dėl priešuždegiminio maisto rūgščių ir taninų poveikio kraujagyslėms.
Svorio metimui
Mėlynių lapų nuoviras, užpilas ir tinktūra pagreitina medžiagų apykaitą ir, manoma, mažina organizmo angliavandenių poreikį.
Mėlynių lapų arbata yra labai silpnas tirpalas, o nuovire ar tinktūroje yra didžiausia veikliųjų medžiagų koncentracija.
Chroniškas konjunktyvitas
Patariama naudoti kasdien suvalgant po 1 valgomąjį šaukštą šviežių arba džiovintų mėlynių lapų. Teigiama, kad tai taip pat gerina regėjimą.
Mėlynių ūglių antpilas nuo reumato, trumparegystės, nuovargio.
Teigiama, kad padidina akių ištvermę esant nuolatiniam stresui, malšina spazmus, gerina regėjimo aštrumą:
Užpilas
2 valgomieji šaukštai džiovintų smulkintų mėlynių ūglių + 200 ml karšto vandens. Leisti prisitraukti 20 minučių. Nukošti. Gerti patariama po 1/3 stiklinės 30 minučių prieš valgį, tris kartus per dieną.
Mėlynių ūglių antpilas nuo šlapimo pūslės uždegimo, kolito, šlapimo ir tulžies akmenligės, skrandžio spazmų, viduriavimo, vėmimo.
3 valgomieji šaukštai džiovintų smulkintų mėlynių ūglių + 200 ml karšto vandens. Leisti prisitraukti 8 valandas. Nukošti. Gerti patariama po 1/3 stiklinės 30 minučių prieš valgį- tris kartus per dieną.
Mėlynių ūglių nuoviras nuo diabeto
Teigiama, kad mažina cukraus kiekį.
1 arbatinis šaukštelis mėlynių ūglių + 1 stiklinė verdančio vandenis. 30 minčių kaitiname. Leisti pritraukti 1 valandą. Nukošti. Gerti patariama po 1/3 nuoviro tris kartus per dieną.
Arbata
Trys ar penki sausi mėlynių lapai.
Puodelį kaip įprasta pašildykite verdančiu vandeniu. Sudėkite mėlynių lapelius (galite susmulkinti arba mesti sveikus, pagal skonį). Užpilkite verdančiu vandeniu, leiskite prisitraukti 10-15 minučių. Nukošti. Gerti patariama kaip įprastą arbatą.
Mėlynių lapų arbata
Turi tulžį ir šlapimą varantį bei priešuždegiminį poveikį. Vartojama sergant angina, kataru, šlapimo pūslės uždegimu, diabetu.
3 valgomieji šaukštai mėlynių lapų + 1 litras verdančio vandens. Leisti prisitraukti 10-15 minučių . Nukošti.
Nuoviras
1 stiklinė šilto geriamojo vandens + 1 kupinas valgomasis šaukštas sausų mėlynių lapų.
Pirštais sutrupinkite mėlynių lapus, sudėkite į emaliuotą dubenį ir užpilkite vandeniu. Įdėkite jį į vandens vonią ir užvirinkite. Uždenkite dangčiu ir palikite ne per intensyviai virti pusvalandį, pagal poreikį įpildami vandens. Tada nukelkite nuo viryklės ir perkoškite per dvigubą marlės sluoksnį. Įpilkite geriamojo vandens iki pradinio tūrio.
Vartoti patariama po 30-50 ml tris kartus per dieną, tarp valgymų. Kurso trukmė – savaitė. Tada galite padaryti savaitės pertrauką ir pakartoti dozę.
Užpilas
1 valgomasis šaukštas džiovintų mėlynių lapų +1 stiklinė verdančio vandens + termosas su ne metaline vidine kolba.
Susmulkinkite sausus mėlynių lapus ir sudėkite į termosą. Užpilkite verdančiu vandeniu, nedelsdami uždarykite dangtį ir palikite, kol visiškai atvės (apie dvi valandas). Perkoškite per dvigubai arba trigubai perlenktą marlę.
Vartoti patariama po pusę stiklinės – dėl santykinai mažo produkto prisotinimo veikliosiomis medžiagomis. Tai turėtų būti daroma du kartus per dieną, ryte ir vakare, 15 minučių prieš valgį, dvi savaites.
Tinktūra
1 stiklinė degtinės kurios stiprumas griežtai 40 % + du valgomieji šaukštai sausų arba šviežių mėlynių lapų/ūglių + stiklinis indas su sandariu dangteliu.
Mėlynių lapus ar ūglius sumalkite kavamale, supilkite į sausą švarų stiklainį. Užpilkite degtine, uždarykite dangtį ir suplakite. Padėkite savaitei į tamsią, šiltą vietą, kad prisitrauktų, tada perkoškite per tris ar keturis sluoksnius sulankstytą marlę. Gautą tinktūrą laikykite tamsioje, bet vėsioje vietoje, sandariai uždarytą.
Vartoti patariama po dešimt lašų tris kartus per dieną po valgio- įpilkite į arbatą, sultis ar bet kokį kitą gėrimą pagal skonį, įskaitant stiklinę paprasto vandens.
Ir vis dėlto geriausios naudingos mėlynių lapų savybės, paruoštos kaip tinktūra, pasireiškia naudojant išoriškai. Pavyzdžiui, šia tinktūra, atskiesta santykiu 1:1, rekomenduojama skalauti gerklę sergant ūminėmis kvėpavimo takų infekcijomis, gripu, tonzilitu, taip pat stomatitu ir kitomis burnos ertmės ligomis. Ją taip pat patariama naudoti odos bėrimų ir supūliavimo vietoms nuvalyti, tačiau niekada nenaudoti prausimuisi.
RINKIMAS
Renkami jauni ūgliai – pjauti jaunus lapus kartu su ūgliais, o brandžius lapus tik atskirai.
Oro sąlygos
Oras surinkimo dieną turi būti sausas. Priešingu atveju drėgmės perteklius gali sugadinti žaliavas džiovinimo metu.
Kokybė
Lapai turėtų būti tolygiai išsivystę ir spalvos, be gedimo požymių.
Rinkimo laikas
Lapus su ūgliais patariama pjauti gegužės-birželio mėnesiais, o liepa skirta jau subrendusiems lapams (jei jų reikia).
Džiovinimas
Džiovinti mėlynių lapus namuose, kaip ir bet kurias kitas vaistažoles, geriau pavėsyje. Norėdami tai padaryti, pakanka juos vienu sluoksniu paskleisti ant švaraus (be atspausdinto teksto ir piešinių) popieriaus gerai vėdinamoje vietoje ir palikti, retkarčiais pamaišant, keturias-septynias dienas, priklausomai nuo oro temperatūros.
Laikymas
Džiovintus mėlynių lapus galite laikyti popieriniuose maišeliuose ar skardiniuose indeliuose su dangteliu be rūdžių dėmių viduje, vėsioje, sausoje vietoje.
PERSPĖJIMAS
Dažniausias šalutinis poveikis geriant mėlynių lapų ir uogų arbatą yra alergija. Jo vystymąsi palengvina gana didelis askorbo rūgšties ir taninų bei eterinių aliejų kiekis. Štai kodėl griežtai draudžiama ją naudoti nuo bet kokių autoimuninių ligų, nuo psoriazės iki šienligės. Preparatų iš subrendusių jo lapų negalima vartoti, jei užkietėję viduriai, nes yra pavojus, kad jis pablogės.
Nepatariama naudoti mėlynių ūglius: kasos negalavimai, individualus netoleravimas, padidėjęs rūgštingumas, sumažėjęs kraujo krešėjimas, vidurių užkietėjimas.