Esant kasos audinių uždegimui, juntamas maudžiantis, bukas skausmas po šonkauliais kairėje pusėje arba bambos srityje. Suvalgius itin aštraus ar riebaus maisto skausmas sustiprėja. Ūmaus pankreatito atveju skausmas būna labai stiprus, jį lydi pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ir vėmimas.

Vaistiniai augalai

Kasos funkciją gali stiprinti ir vaistiniai augalai: gencijonų, saldymedžių šaknys, auksinė šaknis, ežiuolė, kedro riešutai, kiaulpienės bei alyvmedžių lapai.

Kiaulpienių koteliai

Surenkame pražydusias kiaulpienes su visais kotais. Nuskabome galvutes, o kotelį sukarpom 3-4 cm ilgio gabalėliais. Džioviname tamsioje vietoje. Džiūsta labai ilgai, net 10-14 dienų.

1 valgomasis šaukštas labai smulkiai sukarpytų kotelių +1 stiklinė verdančio vandens. Leisti prisitraukti ne mažiau kaip 1 valandą. Nukošti. Gerti patariama 0,5 valandos prieš valgį 3 kartus per dieną.

Linų sėklos

1 valgomasis šaukštas šviežiai sumaltų linų sėklų +0,5 stiklinės verdančio vandens. Pavirti ant mažos ugnies 5 minutes su uždarytu dangteliu. Palikti atvėsti tokioje būklėje. Šiltą patariama išgerti 30 minučių prieš valgį. Jei yra priepuoliai, traukuliai – rekomenduojama vartoti kelis kartus per dieną. Kol patys pajausite kada reikia vartoti pagal poreikį.

Pienas su petražolėmis

2 kilogramus nuvalytų ir sumaltų petražolių šaknų +3,5 litro pieno. Virti ant lėtos ugnies valandą ir 30 minučių, kol masė sutirštės, taps košės pavidalo. Gautą turinį patariama valgyti tris dienas iš eilės arba ilgiau- jei reikia. Teigiama, kad šis metodas pašalina ne tik kenksmingas medžiagas iš organizmo, bet ir mineralus. Todėl po organizmo valymo pienu su petražolėmis, bent kelias dienas rekomenduojama gerti druskingą, mineralizuotą vandenį.

Paimti 500 gramų šviežių petražolių, gerai nuplauti, nupilti verdančiu vandeniu ir susmulkinti. Dėti į puodą, užpilti apsemtinai pienu. Dėti į silpnai įkaitintą orkaitę ir leiskite pienui kaisti (bet neužvirti). Nukošti. Patariama gerti 1-2 valgomuosius šaukštus kas valandą (išgerti visą dienos laikotarpyje).

Lauro lapai

Teigiama, kad tai pirmoji pagalba, sutrikus kasos veiklai.

10 susmulkintų lauro lapų +0,3 litro verdančio vandens. Leisti prisitraukti 1 dieną. Nukošti. Gerti patariama po 50 ml 30 minučių prieš valgį. Gydymo kursas – dvi savaitės.

Sakoma, kad praėjus šiam laikotarpiui, paprastai kraujo tyrimai vėl būna normalūs.

Pagal liaudies mediciną, kasai valyti tinkamiausias laikas – vasaros pabaiga arba ankstyvas ruduo.

Datulės

Datules valgyti patariama ryte – nuo 6 iki 10 valandos, bent dvi savaites. Per dieną rekomenduojama suvartoti iki 15 švariai nuplautų datulių. Po pusvalandžio galima pusryčiauti. Teigiama, kad datulių vartojimas padeda atkurti sveiką virškinimo veiklą ir kasos ląsteles.

Grikiai

100 gramų nuplautų grikių +0,5 litro jogurto. Geriausia užpilti prieš naktį. Ryte gautą turinį padalinti į dvi dalis: pirmąją dalį suvalgyti pusryčiams. Antrąją dalį suvalgyti likus dviem valandoms iki miego. Taip vartoti patariama 10 dienų. Po to rekomenduojama padaryti 10 dienų pertrauką ir vėl pakartoti 10 dienų dietą su grikiais pusryčiams ir vakarienei. Per 10 dienų, kai nevartojami grikiai, mitybą papildyti abrikosais (per dieną suvalgyti 5 abrikosus). Teigiama, kad kasos detoksikacijai reikia mėnesio. Ją per metus rekomenduojama atlikti ne daugiau nei du kartus.

Grikius virti tik vandenyje, be druskos ir cukraus. Galima virti daržovių sultinyje, taip pat įdėti nedidelį kiekį sviesto. Arbatinis šaukštelis vienai porcijai, ne daugiau.

Daržovių troškinius su grikiais, troškintus garuose arba paprastai troškintus, galima valgyti kasdien, be apribojimų. Geriau rinktis ekologiškus grūdus, nes juose yra daugiau naudingų medžiagų.

Grikiuose, perdirbtus pramoniniu mastu, vitaminų praktiškai nėra, o tai reiškia, kad jų vartojimas organizmui nenaudingas.

Grikiai su kefyru

1 valgomasis šaukštas sumaltų grikių +1 stiklinė neriebaus kefyro. Palikti per naktį. Ryte tuščiu skrandžiu patariama išgerti paruoštą mišinį.

******************

1 valgomasis šaukštas grikių miltų +1 stiklinė kefyro. Patariama valgyti ryte vietoj pusryčių.

Kopūsto šaknys

Nupjovus kopūstų galvas, patariama pasiimti kopūsto šakniastiebį su šaknimis. Apipjaustyti šakneles nuplauti ir sudžiovinti. Po to sumalti su mėsmale ir nusijoti per smulkų  sietelį.

1 valgomasis šaukštas su kaupu sumaltų kopūsto šaknų +0,5 litro 50 laipsnių degtinės. Leisti nusistovėti 7 dienas tamsioje, kambario temperatūros vietoje pastoviai sujudinant. Rekomenduojama gerti po 1 valgomąjį šaukštą į puse stiklinės vandens prieš valgį 3 kartus per dieną.

Liaudies medicina teigia, kad ši tinktūra greitai ir gerai ( maždaug 10-15 minučių laikotarpyje) nuima skrandžio skausmus, padeda kepenų darbui, gydo kasos ir žarnyno problemas.

Avižinė košė

Avižų košė verdama vandenyje nepridedant cukraus ar druskos. Ją reikia valgyti mažomis porcijomis keletą dienų. Kasdien reikia pasiruošti šviežią košę.

Avižinių dribsnių kisielius

Rafinuoti avižiniai dribsniai dėžutėse gydymui netinka. Patariama naudoti tik natūraliai apdorotus, be priedų ar dažiklių. Taip pat avižų kisielių geriau virti iš natūralių dribsnių, kuriuose gausu vitaminų.

Dribsnius užpilti virintu vandeniu santykiu 1:3. Mišinį padėkite į šiltą vietą (kol parūgs). Rūgščius dribsnius virti ant silpnos ugnies, kol sutirštės. Prieš naudojimą į kisielių įpilti virinto pieno.

Gydymui patariama gerti po stiklinę šio kisieliaus du kartus per dieną. Profilaktikai – kartą per dieną. Druska ir cukrus yra draudžiami.

Avižinių dribsnių nuoviras

Norint paruošti avižinių dribsnių nuovirą, reikės avižinių miltų. Patariama kavamale sumalti avižinius dribsnius arba išmirkytus grūdus.

Nuovirą reikia ruošti kasdien, gerti tik nevalgius ir tik šviežią.

1 arbatinis šaukštelis miltų +1 stiklinės vandens. Ruošti nuovirą ant silpnos ugnies. Virinti nereikia. Gerti patariama dideliais gurkšneliais kasdien, ilgą laiką.

******************

Avižiniai dribsniai su vandeniu be druskos ir aliejaus yra įtraukti į privalomų patiekalų, sergančių kasos funkcijos sutrikimu, sąrašą. Galite paruošti gydomąjį avižų antpilą – 0,5 kilogramo avižinių dribsnių reikia užpilti litru verdančio vandens ir leisti pavirti vieną valandą. Nukošti. Gerti patariama po pusę stiklinės tris kartus per dieną.

Bulvių sultys

Bulvių sultys gali būti naudojamos gydant pankreatitą tik tuo atveju, jei skrandžio sulčių rūgštingumas yra normalus arba mažas. Sultys gali būti vartojamos tiek remisijos, tiek paūmėjimo metu.

Reikia paimti dvi vidutinio dydžio bulves, jas gerai nuplauti ir, nenuimant odelių, sutarkuoti smulkia tarka. Iš gautos masės per marlę išspauskite sultis, kurias patariama vartoti po pusę stiklinės du kartus per dieną.

Manoma, kad jei sutarkuosite žalias bulves, išspausite sultis ir kasdien gersite su stikline kefyro, po mėnesio galite pamiršti ligą.

Kad sultys turėtų gydomąjį poveikį, patariama išgerti 200 ml jų šviežiai išspaustų, po 5 minučių užgerti 1 stikline kefyro. Vartoti patariama 2 valandas prieš valgį. Kurso trukmė – 14 dienų, po to daroma 10 dienų pertrauka, po to kursas kartojamas. Procedūrą geriausia atlikti ryte tuščiu skrandžiu.

Citrinų-česnakų mišinys su petražolėmis

300 gramų susmulkinto česnako +300 gramų susmulkintų  petražolių + 1 kilogramas nuluptų, bet be kauliukų susmulkintų citrinų. Viską gerai išmaišyti. Gautas mišinys dedamas į stiklinį indą ir laikomas šaldytuve. Teigiama, kad jo naudojimas pagerina kasos būklę.

Drebulės žievė
20 gramų susmulkintos drebulės žievės +200 ml vandens. Pavirti vandens vonelėje 20 minučių. Palikite 24 valandas. Nukošti. Gerti patariam po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną.

Drebulės žievės antpilas

Į puodą suberti drebulės žievę, įpilti vandens, kad skystis apsemtų viršutinį drebulės žievės sluoksnį. Pavirinti 30 minučių. Nukošti. Gerti patariama po 50 ml du kartus per dieną – ryte ir vakare.

Propolis

Teigiama, kad propolis yra dar viena pankreatito gydymo priemonė.

Geriau vartoti kartu su šiltu pienu, kuris duoda palankiausią rezultatą sergant pankreatitu. Ligos paūmėjimo metu tinktūra gali sumažinti skausmą. Šio laiko pakanka laukti, kol gydytojas paskirs tolesnį gydymą.

Norėdami gauti gydomąjį poveikį, į stiklinę pieno įlašinkite 50 lašų propolio alkoholio tinktūros, kuri parduodama vaistinėje. Naudoti patariama ryte tuščiu skrandžiu -20 dienų.

******************

20 lašų tinktūros įlašinama į pusę stiklinės karšto pieno (jei žmogus nelabai toleruoja pieną, galima vartoti tik ketvirtadalį stiklinės ar net vieną valgomąjį šaukštą).

Galima pasiruošti ir patiems: 5 gramai propolio +50 ml 75% alkoholio (jei alkoholis 96%, pakanka 45 ml). Supjaustyti propolį, suberti į alkoholį ir palikti 10 dienų tamsioje vietoje, vieną kartą per dieną papurtant stiklainį. Tada nukošti ir laikyti šaldytuve. Produktą patariama vartoti vakare, prieš miegą.

Mėlynės

Kiekvieną rytą suvalgydami saują mėlynių, galite sumažinti šios būklės riziką.

Lėtinis pankreatitas dažniausiai paūmėja žiemą. Profilaktikai gali būti naudojami džiovinti mėlynių lapai.

1 valgomasis šaukštas lapų + puse litro vandens. Užvirti, atvėsinti, nukošti. Gerti patariama po pusę stiklinės 30 minučių prieš valgį 12 dienų.

Špinatai

Pankreatitą dažnai apsunkina vitaminų, ypač vitaminų A, E ir C, bei seleno trūkumas. Šių būtinų maistinių medžiagų galima gauti iš špinatų, todėl nereikia vengti jų salotų ir mėgautis greitu palengvėjimu.

Raudonos vynuogės

Kitas galingas antioksidantas, gerai veikiantis prieš pankreatitą, yra resveratrolis, kurio didelė koncentracija randama raudonosiose vynuogėse. Teigiama, kad tai ne tik skanus produktas, bet ir labai efektyvus.

Cukrus

Didelis saldumynų, saldainių, sausainių ir saldžių maisto produktų kiekis jūsų racione gali būti pagrindinis pankreatito išsivystymo veiksnys.

Krapai

1 arbatinis šaukštelis susmulkintos žaliavos (krapų ar jų sėklų) +1 stiklinė verdančio vandens. Leisti prisitraukti 1 valandą. Nukošti. Išgerti patariama dienos bėgyje per 4 kartus .

******************

1 valgomasis šaukštas džiovintų krapų (kraštutiniais atvejais – krapų sėklų) +200 ml verdančio vandens. Leisti prisitraukti 1 valandą. Nukošti. Gerti patariama šiltą, po 1/2 stiklinės 30 minučių prieš valgį 5 dienas. Teigiama, kad pagerėjimas pasireiškia jau pirmąją  dieną.

Pelynas

1 valgomasis šaukštas susmulkinto pelyno +1 stiklinė karšto vandens. Užvirinama. Pavirinama 3-4 minutes. Leisti prisitraukti 45 minutes. Nukošti. Patariama gerti po 1-2 valgomuosius šaukštus 3 kartus per dieną 15-20 minučių prieš valgį.

Sergantiems lėtinėmis kasos ir tulžies takų ligomis, naudoja pelyną, sumažėja arba visiškai išnyksta skausmas, virškinimo sutrikimai, pagerėja apetitas, normalizuojasi išmatos.

Liucerna

1 valgomasis šaukštas sausos antžeminės liucernos dalies +1 stiklinė ką tik užvirinto vandens. Pavirinti 90 minučių. Nukošti. Gerti patariama po 1/4 puodelio 3 kartus per dieną 14 dienų. Teigiama, kad šis vaistas ypač veiksmingas lėtinio pankreatito paūmėjimo profilaktikai.

Erškėtrožė

2 valgomieji šaukštai susmulkintų erškėtrožių šaknų +1 stiklinė verdančio vandens. Pavirinti ant silpnos ugnies 15 minučių. Nukėlus, leisti prisitraukti kol visiškai atvės. Nukošti. Gerti patariama po 1 stiklinę 3 kartus per dieną, neprisirišant prie maisto.

Kmynai

2 arbatiniai šaukšteliai kmyno sėklų +1 stiklinė tik užvirusio vandens. Leisti prisitraukti 2 valandas. Nukošti. Gerti patariama po 1/3 stiklinės prieš valgį 3 kartus per dieną. Gydymo trukmė pasirenkama individualiai.

Spanguolės

Patariama valgyti po saują spanguolių 3 kartus per dieną prieš valgį vienas arba su medumi.

Gysločio lapai

1 stiklinė verdančio vandens +1 arbatinis šaukštelis sausų susmulkintų gysločių lapų. Leisti prisitraukti 15-20 minučių. Nukošti. Gerti patariama šiltą. Teigiama, kad tai padeda kasai, kepenims, inkstams.

Parašykite komentarą