Garstyčių pleistras

Kai garstyčių miltelių pleistras yra naudojamas, garstyčių aktyvieji junginiai dirgina odos receptorius, išplečia kraujagysles ir pagerina kraujotaką. Tai gali padėti sumažinti kvėpavimo takų uždegimą, palengvinti atsikosėjimą. Garstyčių pleistrai neišgydo ligos priežasties, bet gali padėti organizmui greičiau su ja susidoroti ir palengvinti ligos simptomus.

Garstyčių pleistro paruošimas namuose  

1 valgomasis šaukštas garstyčių miltelių + 1 valgomasis šaukštas miltų arba krakmolo. Sumaišyti. Mišinį praskiesti šiltu vandeniu  vis pamaišant, kad susiformuotų grietinės konsistencijos tyrė. Po pusvalandžio tyrę užtepti ant pakankamai standaus popieriaus arba audinio juostų 3-5 mm sluoksniu ir pridengus tokio pat pločio dvigubai sulenktu bintu ar marle. Patariama panaudoti pagal paskirtį.

********************************

2 valgomieji šaukštai garstyčių miltelių +1 valgomasis šaukštas kvietinių miltų + šiltas vanduo (apie 40-45°C). Bintas ar plono audinio gabalėlis. Rankšluostis.

Sumaišyti garstyčių miltelius su kvietiniais miltais. Teigiama, kad miltai gali sumažinti garstyčių aštrumą, apsaugoti odą nuo suerzinimo. Maišant pilti šiltą vandenį kol gausis grietinės konsistencijos masė. Patariama nenaudoti karšto vandens. Gautą masę plonu sluoksniu užtepti ant binto ar audinio gabaliuko. Uždengti kitu audinio sluoksniu, kad garstyčios neliestų odos tiesiogiai. Patariama pasigamintą pleistrą dėti ant krūtinės (vengiant širdies srities) arba ant nugaros tarp mentės kaulų. Laikyti rekomenduojama 10-15 minučių suaugusiems, vaikams 5-7 minutes. Po procedūros nuvalyti odą šiltu vandeniu ir ištepti kremu.

JAUTRIAI ODAI, VAIKAMS

Garstyčių pleistras su medumi

1 šaukštas garstyčių miltelių + 2 šaukštai kvietinių miltų + 1 arbatinis šaukštelis medaus + šiltas vanduo.

Medus gali ne tik sumažinti garstyčių aštrumą, bet ir pridėti papildomų gydomųjų savybių – jis turi antibakterinį poveikį ir maitina odą.

Garstyčių pleistras su aliejumi

Jei oda labai jautri, prieš dedant pleistrą, odą patariama ištepti plonu saulėgrąžų, alyvuogių aliejaus sluoksniu. Tai gali padėti apsaugoti nuo per stipraus poveikio.

Kada ir kaip dažnai naudoti garstyčių pleistrus

Geriausia naudoti patariama kosuliu sergant pirmąsias dienas, kai dar nėra karščiavimo. Teigiama, kad jie ypač veiksmingi esant sausam kosuliu, kai reikia palengvinti atsikosėjimą.

Procedūrą patariam naudoti 1 kartą per dieną. Geriausia vakare, prieš miegą. Pilnas gydymo kursas – 3-5 dienos.

PERSPĖJIMAS

Nenaudoti: esant karščiavimui (temperatūrai virš 37,5°C), sergant ūmiomis infekcinėmis ligomis, esant alergijos garstyčioms, turint odos pažeidimų, egzemos ar dermatito požymių, nėščiosioms ir maitinančioms motinoms ir  vaikams iki 3 metų.

Garstyčių miltelių skiedinys apvyniojimui

2 valgomieji šaukštai garstyčių miltelių suvyniojami į marlės atraižą  ir pamerkiami į vonelę su 40 laipsnių temperatūros vandeniu. Pakankamai didelė, medvilninės medžiagos atraiža, sudrėkinama pamerkiant į garstyčių skiedinį, truputį nuspaudžiama ir patariama sparčiai apvynioti ligonio nugarą, krūtinės ląstą. Būtina išlyginti susidarančias audinio raukšles. Ligonį paguldyti į lovą, šiltai apmūturiuoti. Po 5 minučių nuvesti ligonį į dušą ar numaudyti vonioje, sausai nušluostyti ir vėl guldyti į lovą šiltai apklojant.` 

GARSTYČIŲ KOMPRESAI

Garstyčių kompresais patariama gydyti sutrenktas kūno vietas, limfmazgių, ausų, raumenų uždegimą. Dedami kompresai tiktai apmalšinus stiprų skausmą. Kompresus rekomenduojama pasiruošti prieš naktinį miegą.

1 arbatinis šaukštelis garstyčių miltelių + 37 laipsnių temperatūros 1 litras vandens. Gerai išmaišyti. Skiedinyje sumirkius daugiasluoksnį  marlės kompresą uždėti ant probleminės vietos. Pridengiant kompresą polietileno plėvele, papildomai apšiltinti bet kokio kailio atraiža, arba rankšluosčiu, šaliku ir aprišti bintu, kad nenukristų. Ryte kompresas nuimamas. Gydoma vieta nuvaloma drėgnu bintu, ar servetėle ir sausai nušluosčius vėl apšiltinama, galima pridengti pakankamai storoku vatos sluoksniu.
*******************************

Miltelių pavidalo garstyčias sumaišyti su miltais. Įpilti šiek tiek drungno vandens, kad gautųsi pasta. Šį mišinį paskirstyti ant dviejų medvilnės arba lino medžiagos gabalėlių.  Įvyniojus į flanelę rekomenduojama uždėti sergančiam žmogui ant krūtinės. Laikyti ant krūtinės patariama ne daugiau 10 minučių, vaikams – ne daugiau 3-5 minučių. 

Garstyčių miltelių kompresas veiksmingiausias, kai dedamas ant pėdų. Teigiama, kad per pėdas galima greitai įveikti peršalimo ligas: kvėpavimo takų uždegimai, gerklės skausmas, sloga. Garstyčias dedant ant pėdų, reikėtų pėdas patepti riebalais. Suaugusiems nebūtina, vaikams – patartina. Vaikams kompresą patariama laikyti nuo 2 iki 5 minučių, suaugusiems – iki 15 minučių.

PASTABA

Užklijuoti pleistrus arba uždėti kompresėlius su garstyčiomis  pakanka  3-4 kartus dienos eigoje, o esant reikalui – pakartoti  dar sekančią dieną. Namuose paruošti garstyčių kompresėliai ar pleistrai yra žymiai aštresni negu pleistrai iš vaistinės, todėl juos patariama laikyti ant probleminių vietų dvigubai trumpiau.

Gydytis garstyčiomis rekomenduojama apsirgus ligomis po peršalimo, susirgus gripu, bronchitu, pneumonija, sinusitu, lumbago (nugaros skausmas) bei užspaustoms nervų šaknelėms, suskaudus galvą ir pakilus arteriniam kraujospūdžiui, kankinant trišakio nervo, sėdimojo nervo, ar tik nervinių šaknelių uždegimams – (tai neuralgijos atvejai).

KVĖPAVIMO TAKŲ INFEKCIJA

Garstyčių pleistrus įsigytus iš vaistinės arba pasiruoštus namuose pleistrus  su šiltos tyrelės iš  garstyčių miltelių, patariama pritvirtinti ant pėdų pado.

KOSULYS

Pradėjus kosėti, patariama prilipinti pleistrus  ant krūtinės ląstos viršutinės dalies ir ant nugaros tarp menčių ir po mentėmis. Šiais atvejais garstyčių pleistrus rekomenduojama dėti kiekvieną arba kas antrą dieną, pakanka 3-4 tokių seansų.

***********************************

Užklupus kosuliui, slogai peršalus, patartina prieš naktinį miegą užsimauti grynos vilnos kojines, įsiberiant į jas sausų garstyčių miltelių, šiltai užsikloti.

SLOGA

Sakoma, kad norint greitai įveikti slogą, patariama kojas pakaitinti vonelėje su keturiais valgomaisiais šaukštais garstyčių miltelių. Tokia vonelė gali ne tik išgydyti slogą, bet ir pašalinti kojų nuovargį po sunkios darbo dienos.

PERŠALIMAS

Pėdų vonelės

Rekomenduoja pradėti mirkyti kojas garstyčiose pajutus pirmuosius peršalimo požymius – silpnumą, slogą ir gerklės skausmą. Ši vonelė skatina kraujotaką ir palengvina skreplių pašalinimą kosint.

40-60 gramų garstyčių miltelių + 6 litrai karšto vandens (40-42°C). Pamirkyti kojas patariama 10–15 minučių. Po procedūros nusausinti kojas ir užsimauti šiltas kojines.
*************************************

2-3 valgomieji šaukštai garstyčių miltelių + 200 gramų valgomosios sodos arba valgomosios druskos.

Viską sumaišyti karštame vandenyje (apie 40 ºC). Tada patariama panardinti kojas iki blauzdų. Gerai būtų  apdengti jas rankšluosčiu ar antklode. Kai turinys pradės vėsti, dar įpilti karšto vandens.

Taip sėdėti rekomenduojama iki 30 minučių. Po to nuplauti kojas šiltu vandeniu, patrinti kilpiniu rankšluosčiu, užsimauti vilnones kojines ir eiti miegoti.
************************************

10 litrų 38 laipsnių vanduo +100 gramų garstyčių miltelių. Gerai išmaišyti. Rekomenduojama 15-25 minučių pamirkyti kojas. Visą nurodytą laiką stengtis palaikyti pakankamai aukštą vandens temperatūrą, kiek tik leidžia pakantumas, periodiškai papildant nedideliu kiekiu karšto vandens. Užbaigus procedūrą, kojas sausai nušluostyti, apmauti vilnonėmis arba tikrai šiltomis kojinėmis. Jokiu būdu ne sintetinio audinio.

Sausas būdas

Patariama suberti 1 arbatinį šaukštelį garstyčių miltelių į kojines ir taip pavaikščioti keletą valandų. Po kelių valandų nuplaukite, nusausinkite kojas ir užsimaukite švarias kojines. Arba eiti miegoti mūvėdami kojines su garstyčių milteliais.

************************************

1-2 valgomieji šaukštai garstyčių miltelių.

Patikrinti ar kojos sausos. Nes jei garstyčios sušlaps, tai apdegins pėdų odą. Į medvilninę kojinę patariama suberti garstyčių miltelius (kiekis priklauso nuo pėdos dydžio; vaikams užteks 1 arbatinio šaukštelio). Ant šių garstyčių kojinių rekomenduojama dėvėti dar vieną kojinę- vilnonę. Kojinėse patariama išbūti 6–8 valandas, todėl procedūrą patogiau atlikti naktį.

************************************

Šilto vandens dubenyje ištirpinti 3 valgomuosius šaukštus garstyčių miltelių. Pakaitinti jame kojas patariama 30 minučių. Gerai nušluostyti. Po to rekomenduojama užsimauti vilnones kojines.

ARTRITAS

100 gramų garstyčių miltelių + 200 gramų druskos + 0,5 litro degtinės. Gerai išmaišyti. Palaikyti dvi dienas, kasdien gerai sujudinant. Po to patariama uždėti suvilgytą kompresą ant skaudamų vietų 2–3 valandoms.

ODA

Pigmentacija

Garstyčių miltelius sumaišyti su vandeniu, kad susidarytų pasta. Patariama tepti ant odos vietų. Laikyti tol, kol pasijus deginimo pojūtis. Tada nuplauti.

*************************************

1 arbatinį šaukštelį garstyčių miltelių sumaišyti su 5-6 lašais citrinos sulčių ir 1 valgomuoju šaukštu alyvuogių aliejaus. Patariama tepti ant pažeistų odos vietų.

ŠIRDIES IR KRAUJAGYSLIŲ SISTEMOS VEIKLAI SKATINTI 

Tinktūra

1 arbatinis šaukštelis garstyčių miltelių + 10 arbatinių šaukštelių 70% degtinės. Palikti 7-8 dienas, kasdien sujudinant. Vartoti patariama po 20-30 lašų į ¼ stiklinės vandens 3 kartus per dieną 30 minučių prieš valgį.

INDAMS PLAUTI

Paprasti garstyčių milteliai sėkmingai gali pakeisti net brangią indų plovimo priemonę. Garstyčios padės išplauti šaltame vandenyje net labai riebaluotus indus. Be to, tokia priemonė visiškai natūrali, vadinasi, yra saugi ir daug pigesnė už chemines plovimo priemones.

NUO SODO IR DARŽO KENKĖJŲ

Garstyčių milteliai gali būti naudojami sodininkystėje augalams nuo kenkėjų apsaugoti. Jų galima paberti ant dirvožemio – sunaikinsite kenksmingus vabzdžius. Augalų lapus nuo vikšrų, amarų, šliužų, voratinklinių erkių ir kopūstinių baltukių apsaugosite išpurškę juos vandens ir garstyčių miltelių tirpalu (santykis: 10 litrų vandens + 100 gramų garstyčių miltelių).

STALO GARSTYČIOS

50 gramų garstyčių miltelių + 2 valgomieji šaukštai augalinio aliejaus +1 valgomasis šaukštas cukraus + druska ant peilio galo + 2 valgomieji šaukštai 3% acto.

Garstyčių miltelius kruopščiai sumalti, užpilti verdančiu vandeniu (2-3 valgomieji šaukštai), gerai išmaišyti. Į gautą masę įpilti 1 stiklinę karšto vandens ir nemaišant palikti 24 valandoms. Tada vandens perteklius atsargiai nusausinamas. Pridėti druskos, cukraus, augalinio aliejaus, užpilti actu, įdėti maltų: gvazdikėlių, cinamono, pipirų. Gerai išmaišyti ir palikti pastovėti apie 3 valandas, kol atsiras būdingas aitrus skonis ir kvapas. Stalo garstyčios dažniausiai patiekiamos su sumuštiniais, mėsos ir žuvies karštaisiais ir šaltaisiais patiekalais.

PERSPĖJIMAS

Negalima garinti kojų garstyčiose, jei kūno temperatūra aukštesnė nei 37,5 ºC, jei sergate inkstų ir širdies ir kraujagyslių ligomis, hipertenzija ir venų varikoze. Garstyčių preparatai draudžiami sergant inkstų uždegimu ir plaučių tuberkulioze.

Parašykite komentarą