Cukinijos gerina virškinimą, palaiko akių sveikatą, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir naudingos širdžiai. Be to, jos yra mažai kaloringos, todėl tinka svorio metimui.

Liaudies medicinoje cukiniją patariama vartoti įvairių ligų gydymui ir profilaktikai, taip pat bendrai sveikatai gerinti. Juose gausu vitaminų ir mineralų, ji taip pat teigiamai veikia virškinimą, širdies ir kraujagyslių sistemą.

Cukinijoje yra:

Vitaminas A

Jo kiekis jaunose cukinijose yra 25 mg 100 gramų – tai daugiau nei moliūguose. Vitaminas A būtinas normaliam regėjimui palaikyti, sveikai odai, plaukams ir kraujotakos sistemai palaikyti. Padeda stiprinti imuninę sistemą.

Vitaminas C

Didelis vitamino C kiekis – 34,1mg 100g  – daro cukiniją ypač naudingą imuninės sistemos stiprinimui, medžiagų apykaitos greitinimui, kovojant su geležies trūkumu ir nuovargiu.

Vitaminas B1

Vitamino B1 kiekis 100 g yra 3,5% paros normos. Vitaminas gyvybiškai svarbus nervų ir širdies ir kraujagyslių sistemų veiklai, raumenų stiprinimui, dėmesiui ir atminčiai.

Vitaminas PP

100 gramų cukinijos yra 0,705 mg vitamino PP – tai 3,5% paros normos. Būtinas normaliai širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, svarbus kovojant su alergijomis ir odos ligomis.

Vitaminas B5

Vitaminas B5 padeda pasisavinti kitus vitaminus, gerina virškinimo ir širdies ir kraujagyslių sistemų veiklą, stiprina sąnarius. Kiekis 100 gramų yra apie 0,4 mg.

Kalis

100 gramų cukinijoje yra apie 459 mg kalio, todėl tai yra vienas turtingiausių mikroelementų, reikalingų sveikiems raumenims ir kaulams, normaliai inkstų ir žarnyno veiklai.

Magnis

Magnio kiekis 100 gramų cukinijose yra 33 mg, o tai atitinka 10% suaugusio žmogaus dienos normos. Mikroelementas palaiko normalią raumenų ir virškinimo sistemos veiklą, taip pat moterų reprodukcinę sistemą.

Fosforas

100g yra 38mg fosforo, kuris patenkina daugiau nei 30% paros poreikio. Būtinas sveikiems dantims ir kaulams.

Kalcis

Kalcio kiekis 100 gramų cukinijoje yra 16 mg. Medžiaga dalyvauja kaulų formavimosi, kraujo krešėjimo, raumenų funkcijos ir hormonų gamybos procese.

Cinkas

100 gramų cukinijos yra 0,83mg cinko – tai yra 10% dienos normos. Cinkas reikalingas organizmui visapusiškam kasos, kepenų ir vyrų urogenitalinės sistemos funkcionavimui.

Kai kurie tyrimai patvirtina, kad cukinijose esančios medžiagos gali sumažinti riziką susirgti prostatos adenoma – vyrų prostatos liaukos augliu.

VARTOJIMAS

Naudojama visa cukinija: minkštimas, sultys, sėklos, žievelė. Vertingiausios yra jaunos, iki 20–25cm ilgio cukinijos. Nerekomenduojama nuo jų nupjauti odos, nes joje yra daug biocheminių veikliųjų medžiagų. Jų minkštimas gali būti vartojamas ir žalias.

Cukinijas galima valgyti žalias, virtas, troškintas, keptas. Jos puikiai dera su kitomis daržovėmis ir maistu.

Sultys

Šviežiai spaustas cukinijų sultis rekomenduojama gerti sergant įvairiomis ligomis, taip pat bendram organizmo stiprinimui. Cukinijų sultys veikia raminamai ir gerina miegą.

CUKINIJOS NAUDA

Virškinimo problemos

Cukinijos rekomenduojamos esant vidurių užkietėjimui, pilvo pūtimui, taip pat gerinant žarnyno motoriką.

Inkstų ir šlapimo takų ligos

Cukinijos turi diuretikų poveikį, kuris yra naudingas edemai ir šlapimo akmenligei.

Širdies ir kraujagyslių ligos

Cukinijose yra kalio, kuris padeda normalizuoti kraujospūdį ir stiprina širdies raumenį.

Kepenų ir tulžies pūslės ligos

Dėl savo savybių cukinijos padeda pagerinti tulžies nutekėjimą.

Odos problemos

Cukinijose esantys vitaminai ir antioksidantai padeda pagerinti odos būklę, mažina uždegimus ir lėtina senėjimo procesą.

Sąnarių ligos

Cukinijose gausu sveikiems kaulams ir sąnariams svarbaus silicio, taip pat yra uždegimą malšinančių medžiagų.

Cukrinis diabetas

Cukinijos turi mažai kalorijų ir mažai angliavandenių, todėl yra sveikos diabetu sergantiems žmonėms.

Anemija

Cukinijose yra geležies ir jos padeda didinti hemoglobino kiekį.

Imunitetas

Cukinijose esantys vitaminai ir antioksidantai stiprina imuninę sistemą.

Akys

Cukinijose esantys antioksidantai apsaugo akis nuo žalingo saulės poveikio ir lėtina akių ligų, pavyzdžiui, kataraktos, progresavimą.

Medicininiais tikslais geriausiai tinka jauni vaisiai. Jie teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių ligas (hipertenziją, hipotenziją, aritmiją ir kt.), gerina širdies raumens mitybą, valo kraujagysles, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Cukinijos taip pat skiriamos sergant kepenų ligomis. Jos minkštimas ir sultys pagerina ne tik kepenų, bet ir žarnyno bei kasos veiklą.

Jaunuose cukinijų vaisiuose yra daug kalio, vario, geležies ir chlorofilo. Visa tai padeda pagerinti hematopoezę (yra kraujo ląstelių susidarymo ir vystymosi procesas) . Dėl tų pačių savybių cukiniją paariama naudoti medžiagų apykaitos sutrikimams.

Nuovirai iš žiedynų

Liaudies medicinoje cukinijų žiedynų nuoviru gydomos uždegiminės, pūlingos žaizdos.

Manoma, kad cukinijose esančios maistinės skaidulos yra veiksminga priemonė piktybinių tiesiosios žarnos navikų prevencijai.

PARAZITAI

50 gramų cukinijų sėklų +1 stiklinė verdančio vandens. Pavirinti 15 minučių. Palikite mažiausiai 2 valandas karštoje vandens vonelėje. Nukošti. Gerti patariama po pusę stiklinės (100ml) 2-3 kartus per dieną tarp valgymų arba nevalgius.

ODA

Veido kaukės

Cukinijos minkštimas gali būti naudojamas kaip veido kaukė, siekiant pagerinti odos būklę ir apmažinti raukšles.

Veido odai drėkinti ir tonizuoti

Smulkiai sutarkuotą žalią cukiniją patariama užtepti ant nuvalytos odos ir palaikyti po marle iki pusvalandžio.

Nuo patinimų ir maišelių po akimis

Probleminės vietas patariama nuvalyti šviežiai spaustomis cukinijų sultimis.

***************************

Cukinijų minkštimas ir sultys tinka sausai ir šiurkščiai odai prižiūrėti bei raukšlėms išlyginti.

2 valgomieji šaukštai smulkiai tarkuotų cukinijų +1 valgomasis šaukštas avižinių dribsnių. Sumaišyti. Patariama 20 minučių užtepti ant veido kaip kaukę. Nuvalyti veidą vatos tamponu, pamirkytu nevirintame piene.

***************************

1 suplaktas kiaušinio trynys +1 šaukštą cukinijų sulčių. Patariama 20 minučių užtepti ant veido kaip kaukę. Nuimti ir nuvalyti veidą tamponu, sudrėkintu pirmiausia šiltu, o paskui šaltu vandeniu.

Senstanti oda

Cukinijos taip pat gerai maitina ir drėkina sausą, senstančią odą.

l arbatinis šaukštelis cukinijų sulčių +1 kiaušinio trynys. Sumaišyti. Gautą turinį patariama užtepti ant veido 10-15 minučių. Nuvalyti su tamponu – iš pradžių šiltu, o po to šaltu vandeniu.

***************************

Jaunas cukinijas supjaustykite plonais griežinėliais. Patariama dėti ant veido ir dekoltė srities. Uždengti servetėle. Palaikyti 20 minučių. Nuimti griežinėlius ir nuplauti odą vėsiu vandeniu.

Odos valymas

Paprasčiausias būdas ją išvalyti – kuo smulkiau susmulkinti cukinijų minkštimą. Susmulkinta cukinija aptepti veidą. Rekomenduojamas procedūros laikas yra apie 20 minučių

Odos drėkinimas

Supjaustykite cukinijas ilgais plonais griežinėliais ir patariama juos uždėti ant probleminių odos vietų. Po dvidešimties minučių nuimti ir nuplauti nevirintu pienu.

PLAUKAI

Nusilpusiems, pažeistiems plaukams.

Cukinijų sultys atsargiai įtrinamos į plaukų šaknis, po to nuplaunamos šiltu vandeniu.

DŽIOVINTA CUKINIJA

Džiovinimui patariama rinktis jaunas cukinijas su plona odele ir minkštomis sėklomis. Juose yra mažiau drėgmės ir greičiau išdžiūsta.

Norėdami išdžiovinti cukinijas, jas reikia nuplauti, supjaustyti 1-1,5 cm storio griežinėliais, įdėti į elektrinę džiovyklę ir keletą valandų džiovinti maždaug 60-65°C temperatūroje, kol išdžius ir pasidarys trapūs. Paruoštas džiovintas cukinijas galima laikyti sandariuose stiklainiuose arba popieriniuose maišeliuose sausoje, tamsioje vietoje.

Jei cukinija didelė arba pernokusi, pašalinkite minkštą centrą su sėklomis. Supjaustykite maždaug centimetro dydžio kubeliais – tokius galima virti sriuboms ir troškiniams.

Jei cukinijoje yra pažeidimų ar dėmių, šias dalis pašalinkite peiliu arba daržovių skustuku.

Cukiniją supjaustykite plonais griežinėliais arba kubeliais. Riekelių storis turi būti maždaug 3–5 mm, o kubelių dydis – apie 1cm.

Nulupkite odelę (jei ji kieta). Jaunas cukinijas galima džiovinti su oda.

Cukinijų džiovinimas užtruks maždaug 9–12 valandų. Galite džiovinti 2-3 valandas, tada padaryti pertrauką ir vėl išdžiovinti iki norimos būklės.

Cukinija laikoma paruošta, kai ji visiškai išdžiūvo ir neišskiria drėgmės. Gerai išdžiovintos cukinijos liesdamos viena kitą turi skleisti sausą, traškantį garsą.

Džiovinkite kol visiškai išnyks drėgmė. Patikrinkite griežinėlius praėjus valandai po kepimo: jei jie atrodo išdžiūvę ir nelūžta lenkdami, džiovinkite toliau. Atminkite, kad drėgmė kenkia džiovintoms cukinijoms – jei daržovės bus drėgnos, jos supelys.

Orkaitėje

Nustatykite ne aukštesnę kaip 50℃ temperatūrą ir kepimo skardą su cukinijomis įdėkite į orkaitę šešioms – septynioms valandoms. Kepkite šiek tiek atidarę dureles, apversdami kas 30 minučių.

DŽIOVINTŲ CUKINIJŲ LAIKYMAS

Išdžiovinus cukinijas atvėsinkite ir sudėkite į stiklinį indą sandariai uždarytu dangteliu.

Džiovintas cukinijas geriausia laikyti stikliniuose induose, hermetiškai uždarytus skardos arba plastikiniais dangteliais. Tai apsaugos juos nuo kenkėjų ir pelėsių.

Mažiau patikimas laikymo būdas – medvilniniuose maišeliuose, prieš tai pamirkytuose druskos tirpale.

Džiovintas cukinijas laikykite tamsioje vietoje kambario temperatūroje. Džiovintas cukinijas galite dėti ir į šaldiklį, tačiau šis būdas labiau tinka vytintoms cukinijoms

Džiovintų cukinijų nauda

Džiovintose cukinijose yra B grupės vitaminų, vitamino C, geležies, magnio, kalcio ir kitų svarbių elementų.

Cukinijos padeda normalizuoti žarnyno veiklą ir užkirsti kelią vidurių užkietėjimui.

Džiovintos cukinijos dėl kalio ir magnio kiekio stiprina širdies raumenį ir mažina kraujospūdį.

Džiovintose cukinijose esantys antioksidantai apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų ir stiprina imuninę sistemą.

Cukinijose yra folio rūgšties, kuri būtina tinkamam vaisiaus vystymuisi ir vaiko sveikatai.

Norėdami maisto gaminimui naudoti džiovintą cukiniją, užpilkite 1 puodelį džiovintų cukinijų su 1/2 puodelio vandens ir leiskite nusistovėti.

CUKINIJOS LAPAI

Lapus rekomenduojama rinkti nuo paskutinių 10-15 cm stiebo, pasirenkant pačius švelniausius.

Iš cukinijų lapų paruošti preparatai gali būti skirti sergant šiomis ligomis: artritu, hepatitas, cholecistitas, tulžies akmenligė, cukrinis diabetas, inkstų patologijos, apsinuodijimas, vidurių užkietėjimas, sumažėjęs imunitetas, nutukimas, celiulitas.

Be to, cukinijų lapų užpilai, nuovirai ir sultys padeda normalizuoti vandens-druskų apykaitą organizme ir turi diuretikų poveikį.

Cukinijos lapų užpilas turi priešuždegiminį ir edemą (edema, arba pabrinkimas/patinimas, yra būklė, kai organizmo audiniuose, ypač tarpląstelinėje erdvėje, kaupiasi skysčių perteklius, sukeldamas patinimą) mažinantį poveikį. Užpilui ruošti reikėtų rinktis sveikus jaunus cukinijos lapus. Juos reikia nuplauti tekančiu vandeniu ir smulkiai supjaustyti.

Cukinijų užpilas gali būti skirtas įvairioms inkstų, odos ir virškinimo trakto patologijoms (pavyzdžiui, cholecistitui, vidurių užkietėjimui, žarnyno atonijai, tulžies akmenligei).

Sultys iš cukinijų lapų ypač naudingos žmonėms, kenčiantiems nuo virškinimo trakto (ypač skrandžio ir dvylikapirštės žarnos) ligų. Jos švelniai veikia žarnyno gleivinę ir saugo ją nuo mechaninio ir cheminio dirginimo.

Sultys iš cukinijų lapų

Liaudies medicinoje sultys iš cukinijų lapų plačiai naudojamos įvairiems vaistiniams junginiams ruošti. Jo gydomąjį poveikį organizmui lemia didelis kiekis naudingų medžiagų, tokių kaip organinės rūgštys, kalcis, kalis, fosforas, magnis ir geležis.

Reguliariai vartoti sultis iš cukinijų lapų taip pat rekomenduojama sergant inkstų ir kepenų ligomis. Su jų pagalba galite palengvinti hipertenzijos, anemijos ir nervų sistemos ligų būklę.

Jaunų cukinijų lapų sultys turi daugiau gydomųjų savybių. Jos turėtų būti vartojamas šviežiai išspaustos, nes laikymo metu jis greitai praranda naudingas savybes.

Be to, tai gali padėti susidoroti su priešlaikiniu kūno senėjimu.

Specialios medžiagos, esančios cukinijų vaisiuose ir lapuose, skatina baltymų pavertimą tirpiais junginiais, kuriuos kepenys lengvai apdoroja.

Be to, cukinijų lapų užpilai, nuovirai ir sultys padeda normalizuoti vandens ir druskos apykaitą organizme.

Jos taip pat turi priešuždegiminį poveikį esant sąnarių pažeidimams ir virškinimo organų patologijoms.

Taigi preparatai, paruošti iš šviežių arba džiovintų cukinijos lapų, naudojami kaip bendros stiprinančios ir imunostimuliuojančios medžiagos.

CUKINIJOS LAPŲ DŽIOVINIMAS

Cukinijų lapus galima džiovinti. Surinkus juos reikia nuplauti po tekančiu vandeniu, apdžiovinti. Susmulkinti, plonu sluoksniu paskleisti ant popieriaus lapo ar audinio ir palikti visiškai išdžiūti.

Paruoštas žaliavas geriau supakuoti į popierinius arba medžiaginius maišelius. Džiovintus cukinijų lapus galima laikyti 12 mėnesių.

PERSPĖJIMAS

Cukinijos yra produktas, turintis minimalų kontraindikacijų skaičių. Nerekomenduojama: žmonėms, kurių kalio išsiskyrimas per inkstus yra sutrikęs, nes cukinijose esantys dideli kiekiai kalio druskos gali formuoti akmenis; pacientams, sergantiems opalige, gastritu, pankreatitu (ūminėje ligos fazėje).

Žmonės su padidėjusia skrandžio sulčių sekrecija ir inkstų nepakankamumu taip pat turėtų vartoti šią daržovę saikingai (ypač žalią).

Parašykite komentarą