Šermukšnio lapai (lot. Sorbus, vok. Mehlbeeren)

Šermukšnio lapai turi vaistinių savybių – pirmiausia jie turi bakterijas naikinantį poveikį. Būtent todėl juose galima ilgai laikyti produktus.

Šermukšnio lapai sugeba „negyvą“ vandenį paversti „gyvu“. Seniau žmonės šermukšnio lapų pagalba netgi pelkių vandenį paversdavo tinkamu naudoti: lapai su gamtinių fitoncidų pagalba blogos kokybės vandenį dezinfekuoja ir po poros valandų jis būdavo tinkamas naudoti.

Žali šermukšnio lapai padeda grybelinių infekcijų atvejais: juos reikia gerai sutrinti ir dėti prie pažeistos vietos, aprišti ir keisti vieną kartą per parą. Gydymas ilgas, bet efektingas.

Dar ir dabar kaimo žmonės paruoštus žiemai vaisius ir daržoves perdengia šermukšnio lapais, tuo apsaugodami juos žiemą nuo bakterijų ir pelėsių.

Šermukšnio žievės tinktūra

Indo 1/3 dalis užpildoma sausa arba džiovinta šermukšnio žieve, iki viršaus užpilti degtine. Pastatyti tamsioje vėsioje vietoje 14 dienų pastoviai sujudinant. Po tiek laiko spalva gaunasi kaip gero konjako. Nukošti. Žievę perlieti verdančiu vandeniu ir abu skysčius sumaišyti. Patariama gerti prasidedančiai senatvinei sklerozei, poinfarktinės būklės atveju po 1 valgomąjį šaukštą prieš valgį į ketvirtį stiklinės vandens.

Su padidintu kraujo krešėjimu naudoti atsargiai.

Lapai renkami augalo žydėjimo metu.

Parašykite komentarą