Liaudies išmintis pataria

Turite klausimų dėl vaistažolių kreipkitės el. paštu: birute.martisiene@gmail.com; taip pat galite prisijungti prie facebook grupės:
Liaudies išmintis pataria. Visa svetainėje pateikta medžiaga yra patariamojo pobūdžio. Norint naudoti aprašomus liaudies
medicinos gydymo būdus patariama pasitarti su gydančiuoju gydytoju.

Įrašykite augalo, grybo ar augalo dalies pavadinimus. 

 

Įrašykite ligos pavadinimą arba simtomą kuris jus kamuoja.

Straipsniai ir receptai

2017 m. sausio 20 d., šeštadienis
Patarimai svorio ir apetito mažinimui

Visur ir visada mums padeda vanduo. Ir kovoje su apetitu taip pat. Išmokykite save prieš kiekvieną valgymą išgerti stiklinę vandens. Juo užpildysite skrandžio kertelę, o tai jau ribos patenkančio į skrandį maisto kiekį. Išgertas vanduo įjungs virškinimo sistemą, užtikrinančią gerą savijautą normaliai pavalgius.

Vandens gėrimas
Niekada negerkite valgio metu. Reikalas tame, kad skystis iš skrandžio pasišalina gana greitai kartu išplaudamas ir skrandžio sultis ir viršinimas tokiu būdu sutrinka.
Vandenį gerti patariama tik pamažu, mažais gurkšneliais. Vandenį rekomenduojama naudoti tik gryną - ne mineralinį ir ne gazuotą.
Kaip galima rečiau naudokite kavą, vyną, limonadus ir kitus gėrimus. Pabandykite nors keletą dienų apsieti be jų - jūs pajusite, kad savijauta pagerėjo, o noras grįžti prie šių gėrimų kaip ir išnyksta.
Sakoma, kad gaivinantys (šalti) gėrimai valgio metu gana kenksmingi – esant vėsiai temperatūrai virškinimo fermentų veikla sutrinka.
Teigiama, kad esant nepakankamam kiekiui vandens, mūsų organizmas siunčia signalą panašų į alkio signalą smegenims. Ir daug negalvodami apie tai, mes pradedame valgyti, vietoj to, kad išgertume vandens.
Rekomenduojamas vandens kiekis apie 2-3 litrus per dieną.
Jokiu būdu nepatariama gerti daugiau negu 3 litrus vandens per dieną, nes tada iš organizmo bus išplaunamos mineralinės medžiagos, gali iškilti kitų padidėjusių problemų su sveikata.

Visada po ranka laikykite ne itin saldžius vaisius ir nekaloringas daržoves (greipfrutai, apelsinai, mandarinai, kiviai, agurkai, moliūgų sėklos ir kiti). Tai puikus variantas alkio jausmo numalšinimui, o kartu ir pasimėgausite jų skoniu.

Alkio sindromą retkarčiais galite prislopinti nedideliu 20-30 gramų natūralaus karčiojo šokolado gabalėliu. Atsiminkite draudimus vaikams prieš valgį papiktnaudžiauti šokoladiniais saldainiais, idant neprarastų apetito. Tai surišta su tuo, kad kakava pristabdo tą nenugalimą norą valgyti. Bet nepamiškite - kalba eina apie pasmaguriavimą ir tik karčiuoju šokoladu - be jokių priedų jame ir ne daugiau kaip 20-30 gramų.

Nepamirškite žalios arbatos. Tik vienas puodelis žalios arbatos ne tik padės sumažinti apetitą (nors ir valandai), bet ir organizmas gaus naudingų vitaminų.

Rekomenduojama nepamiršti gauromečio ir juodųjų serbentų arbatų (juodųjų serbentų lapų arbata gerina medžiagų apykaitą, teigiamai veikia kraujagyslių sieneles, saugodama jas nuo trapumo ir elastingumo praradimo). Puodelis arbatėlės neleis įsismarkauti apetitui ir tuo pačiu organizmą papildysite sveikatingumo porcija.

Liaudies medicina ir jos žolelių įtaka apetito sutramdymui
Norisi priminti vartojantiems papildus ir medikamentus apetito ribojimui, kad žolelės nekenkia žmogui, nes jų dėka susireguliuoja medžiagų apykaita organizme, jos neiššaukia alkio jausmo, nuteikia taisyklingai ir su saiku maitintis, nepriauginant viršsvorio.

Rekomenduojamos visiems gerai žinomų augalų arbatų, užpilų, nuoviro paruošimo receptai vartojimui prieš valgį - įkyriam alkio jausmui apmalšinti ir gebančių pozityviai paveikti medžiagų apykaitą žmogaus organizme. 

 

  • Miškinė gudobelė – sustiprina organizmą, suaktyvina medžiagų apykaitą:

 

2 desertinius gudobelės žiedų šaukštelius (sudžiovintus ar tik ką nuskintus) užplikiname 2 stiklinėmis verdančio vandens termose ir po 25 minučių patariama tokią arbatą gerti po puse stiklinės, 3 kartus dienoje, likus 15-30 minučių iki valgymo pradžios.  

 

  • Erškėtrožė – jos uogose sukaupti vitaminai ir mineralai, padeda žmogaus organizmui atstatyti jų balansą:

 

20 gr. susmulkintų uogų (gali būti ir sudžiovintos) užplikiname 1 stikline verdančio vandens ir gerai atvėsusį užpilą, rekomenduojama gerti po nedidelį puodelį 3 kartus dienoje.  

 

  • Pankolis, krapai - šių augalų sėklų arbatos gerai malšina alkį: 

 

1valgomasis šaukštas sėklų užplikinama 1 stikline verdančio vandens, po 1 valandos patariama gerti po ketvirtį stiklinės 3 kartus dienoje, kai pradedate galvoti, ką čia sukrimtus. 

 

  • Kukurūzų purkos (kukurūzų vaistinė žaliava - viršutinės piestelių dalys - purkos) – Maria Treben savo knygoje rašo, kad: "kukurūzų purkų arbata yra puiki šlapimo išsiskyrimą skatinanti ir nekenksminga svorį mažinanti priemonė“ - tai vienas iš efektyvesnių būdų prislopinti apetitui, stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, atstatyti mineralų balansą organizme:

 

1 arbatinį šaukštelį susmulkintų purkų, užplikinus 1 stikline verdančio vandens, rekomenduojama gerti atvėsusį po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną, likus 30 minučių iki valgymo pradžios. 

 

  • Žalioji arbata – greitai suteikia sotumo pojūtį, o įsipylus į ją pieno, tas pojūtis dar labiau suaktyvėja. 

 

  • Raudonoji arbata - karkade - antioksidantų, vitaminų ir organinių junginių šaltinis, gerai valo kraują nuo kenksmingų priemaišų. Šviežiai paruošta arbata geriama prieš valgį arba ja pakeisti patį valgį, dėl jos apetitą mažinančių savybių. Kaip tvirtina mokslininkai, senovės egiptiečiai jį gėrė, siekdami pasipildyti energija ir norėdami numalšinti troškulį:

 

Išdžiovinti raudoni žiedai dedami į šaltą vandenį ir verdami, kol užvirs. Taip paverdami 3 – 5 minutes, nes tik verdant iš lapelių „ištraukiama” visa skonių gama. 

 

  • Valerijono šaknų tinktūra (ištrauka), įkvepiant jos eterinio aliejaus lakiųjų medžiagų, užslopinami apetitą žadinantys nerviniai centrai, o tuo pačiu numalšinamas ir alkis. 

 

ĮSPĖJIMAS. Norint gerti žolelių arbatas nėštumo periodu ir kūdikius maitinančioms mamoms, rekomenduojama pasitarti su priežiūrą vedančiu gydytoju. 

Gerti žolelių arbatas, užpilus, nuovirus patariama be cukraus, nes cukrus patekęs į kraują, skatina apetitą.  

Dar keletas kūną liesinančių receptų vartojamų liaudyje

  • Ananasų eleksyras. Jo paruošimo receptas: nupjauti 1 ananaso viršūnėlę, gerai išplauti naudojant šepetėlį, supjausčius gabalėliais su visu luobu, sumalti mėsmale, masę užpilti 0,5 litro geros degtinės. Sandariai uždengtą stiklainį laikyti 2 savaites šaldytuve, pastoviai sujudinant. Patariama vartoti po 1 valgomąjį šaukštą prieš kiekvieną valgymą. Ananasuose rastas fermentas bromelainas. Bromelainas - baltymus skaidantis fermentas, išgaunamas iš ananasų šerdies ir minkštimo. Nesuvirškintą maistą jis veikia labai gerai. Bromelainas ypatingai puikiai padeda susidoroti su žuvimi, mėsa, ankštinėmis kultūromis ir rauginto pieno produktais. Tačiau bromelainas turi tik nereikšmingą poveikį riebalų skaidymui. Pats ananasas pasižymi alkio jausmą malšinančiomis savybėmis. 

  • Sumaišome saliero sultis ir medų 1:1. Šitą mišiniuką patariama naudoti po 2 valgomuosius šaukštus tris kartus per dieną. Toks skanus produktas gali padėti ne tik svorio metimui, bet ir esant bendram organizmo tonuso sumažėjimui, depresijai.

  • Rekomenduojama kiekvieną rytą nevalgius išgerti šlapimą skatinančios arbatos (pavyzdžiui serenčio arbata, kuri padidina šlapimo išsiskyrimą net keletą kartų). Arbatą patartina gerti vėsią. Po pusės valandos rekomenduojama išgerti kitos arbatėlės (melisa, mėta, jonažolė, šalavėjus).

  • Rytais prieš valgį ir vakarais prieš miegą, mėnesio bėgyje, rekomenduojama išgerti po pusę stiklinės šilto virinto vandens su 1 valgomuoju šaukštu medaus. Rytais išgėrus porciją šio gėrimo 2 valandas jokiu būdu nevalgyti. Po mėnesio pastangų - 2 savaičių pertraukėlė ir kursą pakartokite. Priklausomai nuo rezultato, galite eksperimentuoti toliau. 

  • Šermukšnio uogų sultys arba sudžiovintų uogų milteliai pasižymi angliavandenius sujungiančiomis savybėmis ir vartojant kaip papildus maiste, turėsite gerą pagalbininką besigrumiant su viršsvoriu.

  • Linų sėmenys gana efektyviai slopina tą bado šmėklą, verčiančią beatodairiškai prikimšti savo pilvus. Skrandyje sėmenys išbrinksta ir 2-3 valandas jausitės sotūs. Tam tereikia 1 arbatinį šaukštelį sėmenų sukramtyti ir užgerti, vandenėliu ar pienuku, arbata. Dar galima pasiruošti užpilą – iš vakaro 1valgomąjį šaukštą sėmenų užplikyti termose 200 ml. verdančio vandens. Ryte užpilą kartu su sėmenimis išgerti. 

  • Miltinės meškauogės (arkliauogės) lapų užpilas gerai veikdamas alkio receptorius, neleis storiau apaugti riebaliukais. Jau jų prisiauginus sumažinti nepadės, tačiau apetitą apramins. Šis užpilas pasižymi organizmą valančiomis savybėmis, pašalina pabrinkimus, raminamai veikdamas nervų sistemą, išvaduoja nuo noro valgyti stresų momentais.
    Užpilo paruošimas: iš vakaro, 1 valgomąjį šaukštą susmulkintų lapų termose užplikiname 500 ml. verdančio vandens. Ryte užpilą nufiltravus, patariama gerti po1/3 stiklinės visos paros bėgyje.

  • Rekomenduojama 6-7 valandą ryto suvalgyti gabalėlį nesūdytų lašinių, maždaug 30 g. be duonos. Reikalas tame, kad suvalgytas gabalėlis lašinių nevalgius „apgauna“ organizmą. Organizmas iš ryto pasiruošia sotiems pusryčiams, o gauna tik mažiausią dalelę riebalų. Tačiau pasisotinimo mechanizmas jau paleistas, ir organizmas priverstas naudoti savo riebalų atsargas - kaip po ilgo badavimo. Lašinių terapiją rekomenduojama daryti vieną kartą per mėnesį: 10 dienų ryte valgyti lašinių gabaliuką, 20 dienų – poilsis. Sakoma, kad tai padeda svorio sureguliavimui.

Trūkažolės šaknų ir viršutinės dalies nuoviras prislopina apetitą: 
2 valgomieji šaukštai labai sumulkintos šaknų ir žolės mišinio, užpylus 400 ml. verdančio vandens, dar pavirinti 30 min. Nukėlus nuo viryklės šiltai apsukite ir palikite iki atvės, bent iki temperatūros tinkamos gerti. Nufiltruotą nuovirą rekomenduojama gerti po 0,5 stiklinės 3 kartus paroje.

Lakišiaus užpilas:
iš vakaro, 4 valgomuosius šaukštus lakišiaus susmulkintos žolės užplikiname termose 1 litru verdančio vandens. Ryte, pakirdę iš miego, nufiltruojame užpilą ir rekomenduojama gerti 3 kartus paroje po 0,5 stiklinės. Tai išvaduos nuo visada persekiojančio „bado,“ linkusį pilnėti ir dar kaupti atsargas organizmą, nežiūrint dietos režimų.

Petražolių nuoviras:
1valgomąjį šaukštą susmulkintos viršutinės žaliosios dalies (galima tiesiog saujelę nuskintų petražolių) užpilti 500 ml. vandens ir kaitinti tik iki užvirimo. Po to, uždengtą indą dar palikti 1 valandai atvėsti. Rekomenduojama gerti kiekvieną kartą po 1/3 stiklinės iki valgio arba- nepakenčiamai ir ne laiku atsiradus norui valgyti - dienos eigoje. Petražolių nuoviru įveiksite įsiplieskiantį apetitą, sakoma, kad pristabdyti šėlstantį apetitą padės ir žali sukramtyti petražolės lapeliai.  

Karčiojo pelūno užpilas: 
1 arbatinį šaukštelį susmulkintos pelūno žolės termose užplikyti 1 stikline verdančio vandens 20 minučių. Gerti patariama likus 20 min. iki valgymo pradžios, po 1 valgomąjį šaukštą, 3 kartus dienoje. Vartoti ne ilgiau 3 dienų.

Pievų raudonojo dobilo tinktūra: 
1valgomąjį šaukštą žiedų užpylus stikline degtinės, laikyti tamsioje vėsioje vietoje 10 parų pastoviai sujudinant. Rekomenduojama gerti po 1 arbatinį šaukštelį prieš valgį.

Priemonė, kuri gali padėti sumažinti svorį ir padėti kraujo valymui
Paimkite 0,5 kilogramo česnako, sumalkite ir išspauskite į jį 24 citrinų sultis. Viską sumaišykite ir sudėkite į stiklainį. Uždenkite permatoma plėvele. Leisti nusistovėti 24 dienas, tamsioje, vėsioje vietoje. Rekomenduojama naudoti po vieną arbatinį šaukštelį į puse stiklinės vandens kartą per dieną prieš miegą. Būtų gerai nevalgyti po 18 valandos. Prieš naudojant gerai suplakite turinį. Patariama naudoti 14 dienų. 

Dar vienas svorio reguliavimo receptas:
rekomenduojama paimti nedaug sodos - ant peilio galiuko ir tiek pat sumalto pipiro (raudono ar juodo - nesvarbu). Šis mišiniukas užpilamas 0,5 stiklinės vandens, viskas gerai išmaišoma. Patariama pamažu išgerti mažais gurkšneliais visą kiekį. Tik kada gerti galite pasirinkti patys - jei ryte - mažiau visą dieną norėsis valgyti. O jei vakare - tada išgelbėsite save nuo vakarinio apsivalgymo.

 

Medžiagų apykaitos sutrikimai
Jauni kiaulpienių lapai stiprina vidaus sekrecijos liaukų veiklą, reguliuoja virškinimą, gerina medžiagų apykaitą ir mažina susikaupusių riebalų kiekį, todėl naudinga kiaulpienių lapų pasiruošti žiemai. 
Nuoviras gaminamas taip: 1 valgomąjį šaukštą kiaulpienių lapų užplikyti stikline verdančio vandens, palaukti valandą ir perkošti. Patariama gerti 3 kartus per dieną po 1/3 stiklinės prieš valgį. 
 
Medžiagų apykaitos sutrikimai
1 valgomąjį šaukštą susmulkintų kiaulpienės lapų užpilti stikline degtinės arba spirito, leisti nusistovėti tamsioje vėsioje vietoje 2 savaites ir nukošti. Rekomenduojama gerti 3 kartus per dieną po 30 lašų prieš valgį 2-3 savaites.

 


Naujienų prenumerata